Nieuws - 31 mei 2012

TEDxWageningen denkt over duurzaamheid

Gisteren was de eerste editie van TEDxWageningen. 170 Studenten, wetenschappers en belangstellenden genoten van inspirerende praatjes, èn de zon.

rewire.JPG
Op de ideeënconferentie ‘verkochten' ruim twintig sprekers hun idee voor een meer duurzame toekomst. Denk hierbij aan kassen om gewassen in een klein ecosysteem te verbouwen of het plan meer kennis te vergaren over de nuttige processen van bacteriën. Tussendoor demonstreerde een band hoe je geluidsvervuiling ‘hergebruikt' in composities.
De conferentie geeft bezoekers vooral wilde ideeën en een shot inspiratie, een woord dat vaak valt. Vanuit de zaal klinkt gejoel en geen kritische vragen over haalbaarheid of zwakke punten. Als men in de pauze op het gras plaatsneemt voelt iedereen zich dan ook energiek en opgeladen. ‘Ik vond het echt super interessant,' zegt Reinout Huisma, eerstejaars Milieuwetenschappen. ‘Het geeft moed dat zoveel slimme mensen hiermee bezig zijn.'
Voor de sprekers is het vaak ook een unieke ervaring. ‘Ik was bijzonder nerveus,' zegt Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp en duurzaamheid aan de TU Delft, die over ‘weerbare steden' sprak. ‘Als je dit goed doet, gaat het misschien de hele wereld over en anders kijkt er misschien nooit meer iemand naar.' Hoewel hij hier ‘preekt voor eigen parochie' benadrukt Van den Dobbelsteen de urgentie van verandering nog maar eens. ‘Bij algemene lezingen merk ik nog steeds dat mensen niet accepteren dat onze luxe-levensstijl ten einde komt.'
Ook buiten de zaal werd er nog meegekeken. Bij een live uitzending in Forum waren er de hele dag door gemiddeld zo'n tien studenten.