Organisatie - 16 april 2009

TAALSTRIJD: MICROSOFT TEGEN HET SOEPIE

Wij van Applied Esoterics houden de vinger aan de pols van het tijdsgewricht. Op dit ogenblik bestuderen wij de nieuwe wedstrijd die in de wereld is ontstaan, te weten tussen Microsoft en het Soepie. Aan de kant van Microsoft strijden mee McDonald’s, Pepsi en Coca-Cola, alle computergames, hotelketens, Hollywood, de Toefl-test. Aan de kant van het Soepie strijden mee alle open source software, onafhankelijkheidsbewegingen, radiozendertjes, alle andere talen, en uw eigen Piter Praatjesma.
De strijd is een verschijningsvorm van de eeuwigdurende tweedeling in de samenleving tussen nabootsen en denken. In de Microsoft-clan geldt het credo: wie denkt is een beginner, sluit je aan bij de winner. Bij het Soepie zitten diegenen die zich willen onderscheiden, zelf denken, vernieuwen. Maar ja, als je dat met zijn allen wilt, dan vorm je weer één team. Wel een leuk team. Zo bevat Firefox, de open source browser, vele versies voor kleine (Fries, Galego) en soms zelfs halfdode talen (Occitaans, Welsh). Gewoon omdat toegepaste esoterici vrijwillig de vertaalslag hebben gemaakt.
Wageningen Universiteit lijkt zich te willen scharen in de rangen van Microsoft, met haar verbod op proefschriften in andere talen dan het Engels of – vooruit – het Nederlands. Het is voorbij met de dikke stapels dissertaties met titels als Où sont les neiges d’Antan (over klimaatverandering), Wer reitet so spät durch Nacht und Wind (over filevermijdingsgedrag van Duitse paastoeristen), Van jonge aaltjes en oalde groond (Twentse boerenwijsheden, van mijn e-friend Minny Oude Letterink). Europa bestaat niet meer; we hebben New America uitgevonden.
Voor mij als esotericus is dit gefundenes Fressen. Veel zaken die ik nog gewoon op school heb geleerd gelden inmiddels als Moeilijk Doen voor Gevorderden en dat is precies mijn vak. In Engelstalige artikelen in A-tijdschriften zal ik de teloorgang van de Europese talen boekstaven. O tempora, o mores.