Nieuws - 27 oktober 2016

T-shirt

Het wimpermos dat de Wageningse student Koen Verhoogt vond bij zijn studentenflat aan de Haarweg bleek de 100 miljoenste waarneming te zijn die werd gemeld bij de Nationale Databank Flora en Fauna. Het was goed voor een prijsje: een binnenlandse excursie en boek naar keuze. De club natuurliefhebbers kan enige zelfspot niet worden ontzegd, gezien het T-shirt dat Verhoogt erbij kreeg.

Mars

Goed nieuws voor toekomstige Marsbewoners: van heimwee zullen ze waarschijnlijk geen last hebben. NASA-onderzoek met muizen toont aan dat kosmische straling de hersenen flink kan aantasten, met geheugenproblemen en dementie tot gevolg. Vooral op de weg naar Mars toe heb je last van die straling. Dus voor je er goed en wel bent, weet je al niet meer hoe fijn het thuis eigenlijk was.

Blaastest

Onderzoekers uit Californië hebben een chip ontwikkeld die alcohol meet in zweet. De chip, weggewerkt in een soort tattoo, stuurt de uitslag binnen acht minuten naar je smartphone. Handig voor in de kroeg. De onderzoekers hopen dat het ding het aantal verkeersslachtoffers terugdringt. Idee: laat de uitslag meteen ook doorsturen naar je partner. Of de politie.

Bier

Vochtverlies door zweten kun je net zo goed aanvullen met bier als met water, blijkt uit Wagenings onderzoek. De vochtafdrijvende werking waar bier berucht om is, werd niet gevonden. Maar let op, drink dat bier wel met mate; er zit nog meer in dan alleen water.