Nieuws - 17 juni 2015

Synthetische biologie wordt speerpunt

tekst:
Albert Sikkema

Wageningen UR investeert komende jaren in synthetische biologie. Hoogleraar Martin dos Santos, die onlangs twee Europese miljoenenprojecten binnenhaalde, schrijft een actieplan.

Synthetische biologie is een jong vakgebied, waarbij onderzoekers bacteriën verbouwen en ontwerpen voor industriële toepassingen. Zo bedacht een groepje Wageningse studenten een wapen tegen de gevreesde Panama ziekte die wereldwijd bananenplantages aantast. Voor iGem, een studentencompetitie in synthetische biologie, pasten ze een bodembacterie zodanig aan dat deze exclusief de ziekmakende bodemschimmel Fusarium oxysporum uitschakelt.

Vitor Martins dos Santos, hoogleraar Systeem en synthetische biologie, wil vaker dit soort projecten opzetten in Wageningen. Hij is, samen met Dirk Bosch van de Plant Sciences Group,  de trekker van het investeringsthema Synthetische biologie. Bovendien heeft hij twee grote EU-projecten binnengehaald ter waarde van 16 miljoen euro. Daarin gaat hij samen met Europese partners bacteriën verbouwen, zodat ze bepaalde vaccins en biologische bestrijdingsmiddelen maken.

Achtergrondverhaal:

Bekijk ook dit filmpje waarin Martins dos Santos uitleg geeft over synthetische biologie.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan