Nieuws - 16 november 2017

Symbolische actie

tekst:
Guido Camps

De nieuwe Nederlandse regering zit net in het zadel. Onderdeel van haar plannen is de verhoging van het lage btw-tarief, een tarief dat onder andere opgaat voor voedsel. Er is veel geschreven in de media over een brief aan het kabinet waarin diverse partijen ervoor pleiten om groente en fruit van de verhoging uit te zonderen.

Guido Camps (34) is dierenarts en bijna gepromoveerd op MRI-onderzoek naar maaglediging bij mensen. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.
Guido Camps (34) is dierenarts en bijna gepromoveerd op MRI-onderzoek naar maaglediging bij mensen. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

De brief is een initiatief van groente- en fruittelers, maar – zo schrijven de media – is mede ondertekend door Ingrid Steenhuis, hoogleraar preventie aan de Vrije Universiteit en Wageningen University. ‘Voedselwaakhond’ Foodwatch ondersteunt de actie met een petitie die tot nu toe bijna 58 duizend keer is ondertekend.

Nu ben ik als promovendus voedingskunde erg voor initiatieven die gezonde voeding bevorderen, maar deze actie vind ik vooral symbolisch. Foodwatch stelt op zijn site dat een Mars 36 cent kost en een appel 59 cent. De organisatie roept de overheid op om groente en fruit juist btw-vrij te maken. ‘Want een appel die minder kost dan een donut en een Mars; dat is pas concreet gezond voedselbeleid!’

De btw op een appel is iets meer dan 3 cent. Kortom: daar wordt geen Mars minder om gegeten. En ironisch genoeg is die appel na invoering van het Foodwatch-plan niet eens goedkoper dan een Mars.

Er is volgens mij weinig wetenschappelijk bewijs dat een reductie van een paar cent de consument tot het eten van minder ongezonde tussendoortjes en meer appels gaat bewegen. De volgende keer hoop ik dat Wageningen pas tekent als er hoger wordt ingezet.