Nieuws - 8 juni 2012

Symbiose met bacterie en schimmel vergelijkbaar

De stikstofbinding door vlinderbloemigen is vermoedelijk afgeleid van de samenwerking tussen planten en mycorrhizae-schimmels. De planten gebruiken hetzelfde mechanisme, om Rhizobium-bacterien in speciale cellen te huisvesten, als bij de symbiose met mycorrhiza-schimmels.

stikstofbinding.jpg
Dat meldden Wageningse moleculair biologen vorige week in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.
Vlinderbloemigen leven in symbiose met Rhizobium-bacterien, die stikstof uit de lucht vastleggen voor de plant. Mycorrhiza-schimmels, die bij veel meer planten voorkomen, nemen voedingsstoffen op uit de bodem voor de gastheer. Zowel de Rhizobium als de Mycorrhiza worden in de plantencel opgenomen in speciale membraan-compartimentjes waarmee de plant de symbiose kan reguleren, stelt de groep van Ton Bisseling. Uit het onderzoek blijkt dat de mechanismen waarmee die compartimenten worden gevormd, identiek zijn.
Veel meer planten dan de vlinderbloemigen hebben dus het mechanisme in huis om tot symbiose met Rhizobium bacteriƫn te komen, concluderen de moleculair biologen. Ze hopen nu het principe van stikstofbinding bij vlinderbloemigen te kunnen vertalen naar alle gewassen die in symbiose leven met mycorrhiza-schimmels. Dat zou een hoop kunstmest schelen.