Nieuws - 4 juni 2015

'Surinamers zijn heel erg gastvrij'

Wie? Ruben Vorderman, masterstudent Biologie
Wat? Stage, monitoring dengue mug (Aedes aegypti)
Waar? In Paramaribo en Nieuw-Nickerie, Suriname

Ik heb een paar maanden onderzoek gedaan naar de dengue mug (Aedes aegypti); deze mug verspreidt dengue, knokkelkoorts, een ziekte die dodelijk kan zijn. Bovendien was er tijdens mijn stage sprake van een chikungunya-epidemie in Zuid-Amerika, die door dezelfde mug wordt verspreid. Chikungunya veroorzaakt pijnlijke gewrichten en kan maandenlang aanhouden.

Ik heb geholpen met het maken en plaatsen van vallen voor eitjes en het tellen van de eitjes van de muggen. Alles om de populatiedichtheid van de muggen te bepalen. In Nieuw-Nickerie heb ik nog gekeken naar de resistentie van muggen (larven en adulten) tegen pesticiden.

28_PICT0031.JPG

Daarnaast heb ik geholpen om een Geo-Informatiesysteem op te zetten. Hiermee konden we locaties en muggenpopulaties met elkaar in verband brengen. Een uitdaging, omdat ik nog nooit met GIS gewerkt had. Uiteindelijk is het gelukt een systeem op te zetten met programma’s die vrij beschikbaar zijn. Een mooi alternatief voor het doorgaans gebruikte GIS-programma dat 1500 dollar per computer kost (3-4 Surinaamse maandlonen). 

Suriname heeft zeer mooie natuur en nog veel tropisch regenwoud. Heel bijzonder vond ik dat er leguanen in de achtertuin zaten en gekko’s in mijn huis. Het is er wel erg warm. De eerste weken voel je je ellendig en zweet je je te pletter. Na een paar weken had ik geen last meer van de warmte.

28_PICT0084.JPG

De mensen in Suriname zijn heel erg vriendelijk en gastvrij. Zo werd ik uitgenodigd door een collega om het paasweekend daar te vieren. Daar ben ik hem nog steeds erg dankbaar voor, omdat mijn eigen familie er natuurlijk niet was. Verder is het Surinaamse eten echt een aanrader. In Suriname zijn er eigenlijk drie keukens: de Javaanse, de Hindoestaanse en de Creoolse. Verder hebben de Chinese immigranten ook hun keuken naar Suriname gebracht. Er is dus voor ieder wat wils. Een ander voordeel aan Suriname is dat bijna iedereen Nederlands spreekt. Dus als je naar een mooi land wilt gaan zonder grote taalbarrière is Suriname echt een aanrader’.