Wetenschap - 3 oktober 2011

Surinaamse malariamug mikt op de enkels

Hoe brengt de mug Anopheles darlingi in Suriname malaria over? Om dat te weten te komen, moeten betere muggenvallen worden ontwikkeld. Entomologe Helene Hiwat adviseert een val met zweetvoetengeur op enkel-hoogte.

malariamug.jpg
Van de mug Anopheles darlingi, de veroorzaker van malaria in Suriname, is nog verrassend weinig bekend, zegt de entomologe Helene Hiwat. De Afrikaanse malariamuggen zijn goed onderzocht, maar van Latijns-Amerikaanse muggen die malaria overbrengen is veel minder informatie beschikbaar.
De onderzoekers weten nog niet goed welke muggen de ziekte overbrengen en hoe ze dat waar en wanneer doen. Daarom moeten de muggen worden gevangen. Traditioneel gebeurt dat met human landing collections: onderzoekers of vrijwilligers die hun voeten en benen ontbloten om de muggen aan te trekken, te vangen en verder te onderzoeken. Nadeel van die aanpak is dat het duur is en dat je malaria kunt oplopen. Het alternatief is het gebruik van vallen.
Hiwat testte verschillende vallen die vaak voor muggen gebruikt worden, op hun effectiviteit voor de Surinaamse malariamug Anopheles darlingi. De BG Sentinel komt als beste uit de bus, maar geen van deze vallen geeft een goed beeld van de samenstelling en dynamica van de mens-bijtende muggenpopulatie, schrijft ze in het Journal of Medical Entomology in september.
De muggenvallen moeten dus verbeterd worden om het bijtgedrag van de mug beter te kunnen bestuderen. De Surinaamse mug lijkt mensen vooral in hun voeten en onderbenen te willen bijten. Die kennis komt van pas om betere vallen voor malariamuggen te maken. Hiwat wil de vallen verrijken met de specifieke geurstoffen van onze zweetvoeten om de malariamuggen effectief aan te trekken. Bovendien moeten de vallen laag – ter hoogte van onze enkels – worden opgesteld. Vervolgonderzoek van de entomologe moet uitwijzen of de vangst van malariamuggen dan verbetert. Hiwat doet promotieonderzoek voor Wageningen Universiteit en werkt bij het malariaprogramma van het Ministerie van Volksgezondheid in Suriname.