Organisatie
Column

Superteek

De opening van het academisch jaar in Wageningen stond op maandag 2 september in het teken van dialoog, met nadruk op de rol van framing. Door goede framing kan een nieuwsbericht nét dat beetje extra drama krijgen. Deze zomer zag je dat mooi terug in de vele stukken over de nieuwe ‘superteek’.
Guido Camps

Guido Camps (35) is een dierenarts en postdoc bij Humane Voeding. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Niet alleen brengt deze teek het potentieel dodelijke Krim-Congovirus over, hij kan ook nog eens ‘een potentiële gastheer van afstand opmerken door trillingen […] en gaat er met een snelheid van een meter per minuut achteraan!’ (Trouw, juli 2019). Kortom: een monster dat snel op je afrent en je meteen doodt met een enge ziekte.

Buiten dit frame zie je echter iets anders. Na enig zoeken vond ik slechts één recent rapport over uitbraken van Krim-Congokoorts, en dat betrof zes gevallen in 2016. Daarnaast heb ik nog nooit gebruikgemaakt van de eenheid meter per minuut. Maar in de traditionele snelheidseenheid klinkt het ook zo sullig: ‘de reuzenteek verplaatst zich met een snelheid van 0,06 kilometer per uur, slechts 83 keer langzamer dan een gemiddelde wandelaar’.

Het is een monster dat snel op je afrent en je meteen doodt met een enge ziekte

Neem dan onze ‘gewone’ teek. Jaarlijks worden 1 miljoen Nederlands gebeten, vinden er 27.000 besmettingen plaats met de ziekte van Lyme en houden 1000 tot 2500 mensen hier langdurige en ernstige klachten aan over. De incidentie van Lyme stijgt sinds 1994 elk jaar. Ik heb zelf Lyme opgelopen toen ik 18 was – gelukkig succesvol behandeld. Maar ik wil best nadenken over een nieuw, smakelijk frame om Lyme weer op de kaart te zetten.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.