Student - 13 december 2011
Superschoorsteen
In de categorie 'vette shit waar je meer over wil weten:'Geo-engineering.

Gisteren was er een prachtige lezing in Hotel de Wereld over geo-engineering. Tijdens de eerste gang werd de discussie ingeleid met een beschouwing over klimaatverandering. Er ging een wereld voor me open. Voor het eerst werden netjes de kracht en zwakheden van klimaatonderzoek besproken zonder daarbij alarmerend of normatief te zijn. I believe! Zo kan het dus ook, Al Gore.
Te stom voor woorden van Al Gore om het publieke debat op te zoeken voordat de urgentie hard te maken was en er bewezen oplossingen waren. Iedereen is nu zo doodgegooid met alarmerende berichten dat als de pleuris echt uitbreekt niemand nog in beweging komt. Oke, misschien niet niemand, maar in ieder geval niet iedereen terwijl volgens velen collectieve actie nodig is om het veelkoppige klimaatmonster klein te krijgen.
Hoop gloort: geo-engineering is kort gezegd de aarde manipuleren met techniek op grote schaal. Zoiets als dijken bouwen, maar dan met betrekking op het klimaat. De techniek die het meest tot de verbeelding spreekt vond ik in een veelbesproken hoofdstuk van het boekje Superfreakonomics. Met een soort schoorsteen zou men SO 2 in de stratosfeer pompen alwaar het oxideert tot reflectieve SO 4 aerosolen waardoor minder zonlicht de aarde bereikt. Deze relatief goedkope interventie heeft snel effect op de oppervlaktetemperatuur.
Terwijl je door de voorgaande witregels hebt gescrolld, heb je toen bezwaren bedacht of ben je enthousiast geworden over het idee? Het blijkt dat er grofweg vier categorieën zijn die redelijk gelijkmatig over de bevolking verdeeld zijn: ambassadeurs, sceptici, reguleerders en bezorgden. Doe deze technotest en zie hoe je uit de bus komt. Resultaten hier onder.