Nieuws - 13 december 2011

Superschoorsteen

In de categorie 'vette shit waar je meer over wil weten:'Geo-engineering.

Blogger_YK.jpg
Tot nu toe heb ik als het zo uitkwam klimaatscepsis (Een raar woord. Het suggereert dat ik zou ontkennen dat er sprake is van klimaat, inclusief ijstijden. Zo stom is niemand. Ik denk dat de benaming voortkomt uit haar kwaliteit als wordfeudwoord ten opzichte van klimaatveranderingscepticus.) uitgedragen. Niet omdat ik bijzonder goed geïnformeerd was, maar uit een masochistische neiging om het tegenovergestelde te beweren van de geldende norm teneinde spannende discussies te houden waarin mijn debatopponent intellectueel werd uitgedaagd het beste uit zichzelf te halen.
Gisteren was er een prachtige lezing in Hotel de Wereld over geo-engineering. Tijdens de eerste gang werd de discussie ingeleid met een beschouwing over klimaatverandering. Er ging een wereld voor me open. Voor het eerst werden netjes de kracht en zwakheden van klimaatonderzoek besproken zonder daarbij alarmerend of normatief te zijn. I believe! Zo kan het dus ook, Al Gore.
Te stom voor woorden van Al Gore om het publieke debat op te zoeken voordat de urgentie hard te maken was en er bewezen oplossingen waren. Iedereen is nu zo doodgegooid met alarmerende berichten dat als de pleuris echt uitbreekt niemand nog in beweging komt. Oke, misschien niet niemand, maar in ieder geval niet iedereen terwijl volgens velen collectieve actie nodig is om het veelkoppige klimaatmonster klein te krijgen.
Hoop gloort: geo-engineering is kort gezegd de aarde manipuleren met techniek op grote schaal. Zoiets als dijken bouwen, maar dan met betrekking op het klimaat. De techniek die het meest tot de verbeelding spreekt vond ik in een veelbesproken hoofdstuk van het boekje Superfreakonomics. Met een soort schoorsteen zou men SO 2 in de stratosfeer pompen alwaar het oxideert tot reflectieve SO 4 aerosolen waardoor minder zonlicht de aarde bereikt. Deze relatief goedkope interventie heeft snel effect  op de oppervlaktetemperatuur.
 
 
 
 
 
Terwijl je door de voorgaande witregels hebt gescrolld, heb je toen bezwaren bedacht of ben je enthousiast geworden over het idee? Het blijkt dat er grofweg vier categorie├źn zijn die redelijk gelijkmatig over de bevolking verdeeld zijn: ambassadeurs, sceptici, reguleerders en bezorgden. Doe deze technotest en zie hoe je uit de bus komt. Resultaten hier onder.