Nieuws - 14 maart 2013

Superneus vervangt houtje-touwtje

Buisjes, slangetjes, rubbertjes: dit is de houtje-touwtje installatie waarmee het laboratorium voor plantenfysiologie van Harro Bouwmeester vluchtige stoffen opvangt die planten produceren wanneer ze stress ervaren, of om bestuivers te trekken.

4-apparatuur-472_7280.jpg
Binnenkort kan de opstelling echter naar het wetenschapsmuseum, want dankzij een NWO-subsidie komt er een state of the art analyseapparaat van 650 duizend euro naar Wageningen. Met deze headspace volatile trapping and analysis facility kunnen complexe geurmonsters straks veel sneller en nauwkeuriger worden op-gevangen en geanalyseerd. De superneus gaat waarschijn-
lijk pas dit najaar in bedrijf. Niet alleen Bouwmeester gaat er gebruik van maken. Ook de Wageningse entomologen Marcel Dicke en Willem Takken willen de faciliteit gebruiken voor hun onderzoek naar plantensignaalstoffen en malariabestrijding. Verder gaan collega-onderzoekers uit Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Leiden van deze landelijke faciliteit gebruik maken, onder andere om vluchtige stoffen in de adem van mensen te gebruiken voor de diagnose van ziektes.