Nieuws - 26 juni 2015

Summer school in China

tekst:
Koen Guiking

Tien Wageningse bachelorstudenten vertrekken dit weekend naar China voor een summer school van bijna twee maanden. Met nog negentig andere Nederlandse studenten nemen ze deel aan de Asia-Netherlands Honours Summer School (NAHSS).

De honderd studenten gaan niet allemaal naar dezelfde universiteit. Ze zijn verdeeld over vier universiteiten in Beijing, Shanghai, Taipei en Hong Kong. 'Ik ga twee vakken volgen aan de Chinese University of Hong Kong: Chinese Foreign Policy en Chinese Culture and Society', vertelt Dennis Beemsterboer, student Bedrijfs- en consumentenwetenschappen, vlak voor zijn vertrek. ‘Met mijn groep – tien studenten van verschillende Nederlandse universiteiten – gaan we ook in opdracht van FrieslandCampina uitzoeken hoe dat bedrijf kan inspelen op de vergrijzing in China, we bezoeken bedrijven in China en we sluiten af met een business week in Shanghai’, zegt hij enthousiast.

Andere Wageningers – eveneens in groepjes van tien ingedeeld met studenten van andere universiteiten – volgen vakken aan Peking University (in Beijng), Fudan University (Shanghai), de National Chengchi University (Taipei) of, net als Dennis, de Chinese University of Hong Kong. Drie dagen per week volgen ze college, één of twee ochtenden in de week bezoeken ze een bedrijf en tussendoor werken ze met hun groepje aan een project. In de weekenden is er natuurlijk ook nog tijd om het land en de cultuur beter te leren kennen.

Mijn groepje gaat uitzoeken hoe FrieslandCampina kan inspelen op de vergrijzing in China
Dennis Beemsterboer, deelnemer aan de NAHSS

Voor de summer school in China en Taiwan hadden zich dit jaar 46 Wageningse studenten aangemeld. Per universiteit was echter maar ruimte voor tien. Wageningen Universiteit en de organisatoren van de NAHSS konden dus flink selecteren, waardoor de kleine Wageningen Universiteit nu de grootste delegatie studenten afvaardigt.

Dat deze summer school zo populair is bij Wageningse studenten heeft er ongetwijfeld mee te maken dat er veel voeding gerelateerde bedrijven bij zijn aangesloten, dat het een zeer bedrijfseconomische insteek heeft en dat het in “booming China” is. Maar wat ook helpt is dat Wageningen Universiteit alle kosten draagt; voor de studenten is deelname dus gratis. ‘Dat is ontstaan als een foutje’, verklaart Ingrid Hijman van het Onderwijsinstituut van Wageningen Universiteit. ‘Vorig jaar, toen er acht Wageningers meededen aan deze summer school, hadden wij van de NAHSS begrepen dat de universiteit duizend euro per student moest betalen. We hebben toen naar de studenten gecommuniceerd dat het voor hen gratis was. Later bleek dat studenten zelf ook nog eens ongeveer duizend euro moesten betalen. Die kosten heeft de universiteit toen voor haar rekening genomen.’

Uit de evaluaties van vorig jaar bleek dat deze summer school heel waardevol was geweest voor de studenten en Wageningen Universiteit
Ingrid Hijman, Onderwijsinstituut

Desalniettemin had de universiteit kunnen besluiten om studenten dit jaar wel zelf te laten betalen. ‘Dat hebben we bewust niet gedaan’, zegt Hijman. ‘Uit de evaluaties van vorig jaar bleek namelijk dat deze summer school heel waardevol was geweest voor de studenten en Wageningen Universiteit. Daarom willen we deelname toegankelijk houden. Maar we blijven kritisch evalueren of deze summer school de investering waard is. Ik wil wel resultaten zien.’ Met de deelnemers is vooraf onder meer afgesproken hoe ze hun ervaringen uit China weer gaan inzetten in Wageningen. Hijman: ‘De één gaat zich bijvoorbeeld verdiepen in de Chinese cultuur en zal zich bij terugkomst inzetten om Chinese studenten in Wageningen te begeleiden, de ander maakt een film die we als universiteit ook kunnen gebruiken.’

Waarom Wageningen UR deze summer school belangrijk acht? ‘Voornamelijk omdat onze studenten hier interdisciplinair samenwerken met studenten van andere universiteiten’, zegt Hijman. Voor de initiatiefnemers van de NAHSS, vult ze aan, is vooral van belang dat studenten in aanraking komen met de Chinese (bedrijfs)cultuur. De summer school is in 2012 opgezet door de universiteiten van Utrecht en Delft, consultancybureau McKinsey en chemiebedrijf AkzoNobel om jonge mensen op te leiden die de verbinding kunnen zijn tussen bedrijven hier en daar. Intussen hebben vrijwel alle universiteiten en heel veel bedrijven zich aangesloten die graag willen meeprofiteren van de razendsnelle ontwikkelingen in China.