Nieuws - 23 februari 2017

Suikerwater

De mond spoelen met suikerwater verbetert de prestatie tijdens het hardlopen. Tot die opmerkelijke conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Georgia. Getrainde hardlopers deden 5 procent – gemiddeld zo’n 3 minuten – korter over een parcours van 13 kilometer. Daartoe hoefden ze alleen maar gedurende de race de mond acht keer te spoelen. Doorslikken hoeft niet.

Het wondermiddel werkt niet als er kunstmatige zoetstoffen in het water zitten in plaats van suikers. Een zoete smaak alleen is dus niet voldoende. De wetenschappers denken dat spoelen met suikerwater – waarbij altijd wel iets van de suiker in het lichaam wordt opgenomen – beloningsgebiedjes in de hersenen prikkelt die ook betrokken zijn bij de controle van spieren.

Rood

40 procent van de Fransen loopt door rood, tegenover slechts 2 procent van de Japanners. Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Straatsburg naar voetgangersgedrag in Straatsburg en Nagoya. Zijn Fransen misschien vaker kleurenblind? Nee, zeggen de onderzoekers. Japanners zijn conformistisch, Fransozen niet. De hamvraag: ben jij Fransoos of Japanner?

Kaal

Mannen die kaal zijn, hebben dat grotendeels aan hun moeder te danken. Dat blijkt uit een genetische studie naar mannelijke kaalheid door de universiteit van Edinburgh. De onderzoekers vonden 287 gebiedjes op het genoom die een rol spelen bij kaalheid. De meeste daarvan liggen op het X-chromosoom, dat mannen van hun moeder meekrijgen.