Nieuws - 10 mei 2001

Suiker vertelt beste tijdstip voor invriezen leliebollen

Suiker vertelt beste tijdstip voor invriezen leliebollen

Leliebollentelers hoeven niet meer op hun gevoel af te gaan om het beste tijdstip te bepalen waarop ze hun bollen kunnen invriezen. Het Praktijkonderzoek Plant & Omgeving sector bollen ontdekte een eenvoudig toepasbare methode.

Onderzoekers kwamen er achter dat wanneer het suikergehalte van de bollen niet meer stijgt, ze rijp zijn voor invriezen. Suiker werkt als een soort antivries in de bollen. Het suikergehalte is makkelijk te meten met een refractometer. Een druppeltje sap is genoeg om de waarde af te lezen. Bollentelers kunnen om de een ? twee weken zelf een monster nemen en meten.

Invriezen is een gebruikelijke methode om jaarrond leliebloemen te kunnen leveren. Als de bollen te vroeg zijn ingevroren, ontstaat vorstschade. Er zit dan niet genoeg suiker in het celvocht van de bol om het vriespunt voldoende te verlagen. Er vormen zich dan ijsnaalden die prikken in de weefsels van het plantje in aanleg. De schade kan bij het opkweken in de kas uiteenlopen van een enkel beschadigd blaadje tot een plant die geen bloem oplevert. Onderzoeker dr. Henk Gude schat de schade op meerdere tonnen per jaar. Hij merkt dan ook duidelijk belangstelling uit de praktijk voor de methode. | M.H.