Nieuws - 9 maart 2017

Suïcide

Psychologen van Florida State University hebben een rekenmethode ontwikkeld waarmee ze zelfmoord kunnen voorspellen. Het algoritme kan met 80 procent nauwkeurigheid aangeven of iemand de komende twee jaar een zelfmoordpoging doet. De methode is ontwikkeld door de ziektegeschiedenis van een groot aantal zelfdoders door te spitten, op zoek naar de juiste voorspellende variabelen.

foto: Shutterstock

Pis

Hoeveel plas zit er in een zwembad? Onderzoekers van de Universiteit van Alberta hebben een methode ontwikkeld om dat vast te stellen. Zij gebruiken daarvoor een veelgebruikte kunstmatige zoetstof. In zwembaden is het gehalte van de stof tot 570 keer hoger dan in schoon water. Omgerekend komt dit neer op een liter pis in een badje van vier bij vier bij één meter. En in het pierenbadje??

Zadel

Kinderen die paardrijden zijn slimmer. Dat wil zeggen: ze zijn beter in het doen van sommige gedragstestjes. Dat blijkt uit onderzoek aan de Agricultural University van Tokyo. De onderzoekers vermoeden dat de prikkeling van het sympathische zenuwstelsel door de driedimensionale bewegingen van het paard zorgt voor het leereffect.

Pupil

Als mensen onzeker zijn over een gemaakte keuze, verwijden hun pupillen zich. Dat toont onderzoek van de Universiteit van Amsterdam aan. Het vervelende is dat je er niks tegen kunt doen. Neurotransmitters in de hersenen zijn voor het effect verantwoordelijk. Pupillen vernauwen zich als er juist veel licht is. Licht aan dus, als je niet zeker bent van je zaak.