Nieuws - 1 januari 1970

Succesvolle boer heeft visie

Een eigen visie die met volharding wordt uitgevoerd. Dat kenmerkt een succesvol agrarisch ondernemer, stelt het LEI na bestudering van genomineerden voor de prijs ‘ondernemer van het jaar’ van het Agrarisch Dagblad.

Ter gelegenheid van de tiende uitreiking deze week van de prijs voor de meest succesvolle agrarisch ondernemer van het jaar, vroeg het Agrarisch Dagblad het LEI de succesfactoren van goede ondernemers op een rijtje te zetten. Onderzoekers van het LEI spraken 45 van de ondernemers die de afgelopen negen jaar genomineerd werden.
Veel hangt af van persoonlijke kenmerken, blijkt daaruit. De goede ondernemer is iemand die initiatief neemt, innovatief is, makkelijk communiceert en gelooft in eigen kunnen. Hij werkt met plezier. En wat hem succesvol maakt is de vaardigheid om door die eigenschappen in te spelen op veranderingen in de omgeving. Nieuwe eisen van afnemers, vooral door de grotere macht van supermarkten, en strengere regelgeving, worden door de ondernemers genoemd als belangrijkste uitdagingen. De succesvolle ondernemers werken samen met toeleveranciers en afnemers en doen veel om hun productie maatschappelijk verantwoord te maken. Ze maken vaker niche-producten dan bulkproducten en economische efficiƫntie is als strategie niet belangrijk voor ze. / JT