Student - 20 september 2007

Stukje Kopshuis voor een tientje

Veel geschuif met ladekasten en gekraak van bureaustoelen die nog even worden getest. Op vrijdagochtend 14 september is het boeldag in het Jan Kopshuis, het voormalige onderkomen van de centrale bibliotheek van Wageningen UR aan de Generaal Foulkesweg. ‘Alles wat los staat is te koop. Als het nog vastzit en ik kan het voor je losschroeven dan mag het ook weg’, zegt een medewerker van verhuisbedrijf Convoi.

De meeste spullen zijn bij elkaar gesleept op de begane grond. Veel tafels staan daar, ladekasten en stapels bureaustoelen. De ‘oude’ meubels, die overbodig zijn geworden na de verhuizing naar Forum, staan allemaal te wachten op een nieuwe bestemming.
Tientallen studenten en andere nieuwsgierigen schuimen door het gebouw op zoek naar een koopje. Al spoedig gonst het gerucht: alles kost tien euro. Langzaam verschuift uitverkoren meubilair richting de hal. Bettine Middelman van het Facilitair bedrijf (FB) int daar het geld, en over de prijs valt met haar wel te onderhandelen. Jeffrey Macarthy van de Develop Africa Foundation (DAFO) heeft inmiddels enkele tientallen metalen archiefkasten van een ‘verkocht’-sticker voorzien. De kasten zijn ‘prima’ en gaan straks per container naar de regionale contactpersonen van DAFO in Afrika. De stichting krijgt de kasten gratis.
Thera Leenhouwers, facilitaire manager bij het FB en organisator van de verkoop, is blij dat het afgestoten meubilair een langere levensduur krijgt. ‘Er was nog zoveel over en het is zonde als het allemaal in een container verdwijnt.’
Zelfs opkoper Cor van den Hurk bekijkt het tafereel met een glimlach. Hij is niet bang dat er niets voor hem overblijft. ‘Alles wat overblijft neem ik mee als oud ijzer en alleen al in de kelder staat nog een kilometer aan verrijdbare archiefkasten. Wat er nu uitgaat zijn de lichte spullen. Let maar op, de echt zware tafels en kasten staan er straks allemaal nog. Bij de ontruiming van Bodemkunde heb ik tonnen aan zand en stenen in de container moeten storten. Dan ben je juist blij als liefhebbers hun aanhangertje volladen met stenen.’