Nieuws - 31 mei 2001

Stugge Australiërs

Stugge Australiërs

Saskia Poot, vijfdejaars Levensmiddelentechnologie

"Ik ben voor mijn stage naar Australi? en de Verenigde Staten geweest. Ik ben eind juni vorig jaar vertrokken naar het Agricultural College van de universiteit van Brisbane in Gatton, een stadje met zesduizend inwoners op tachtig kilometer van Brisbane. Ik heb daar onderzocht hoe je de melk voor de cappuccino beter kunt laten schuimen. Pas op mijn laatste dag heb ik ook cappuccino gemaakt, wat helaas geen succes was. Australi?rs houden trouwens de hele dag koffiepauze. Dit in tegenstelling tot de Aziaten op het lab. Die werken echt zeven dagen per week van negen tot negen.

Ik wilde vooral naar Australi? om het land te zien. Ik had binnen drie weken een auto gekocht om lekker weg te kunnen in het weekend. Mijn Australische vrienden gingen niet vaak mee, die bleven liever in de stad hangen om te drinken. Ik ben een paar keer op woensdagavond meegeweest naar de pub. Ook al ben ik best wat gewend, aan hun drankgebruik kan ik niet tippen. Na mijn labwerk heb ik vijf weken met mijn vriend rondgereisd.

Begin december ben ik vervolgens, na twee weken in Nederland te zijn geweest, naar Amerika vertrokken. Ik heb bij Diversey Lever, een werkmaatschappij van Unilever in Cincinatti, een onderzoek gedaan naar stoffen in levensmiddelen die de houdbaarheid moeten verbeteren en gezondheidsrisico's verminderen. In de Verenigde Staten wil men zich nou eenmaal tegen alle mogelijke claims indekken.

In Amerika ben ik wel veel met collega's opgetrokken. Er waren hier meer jongeren van verschillende nationaliteiten. Ik ben in het weekend een paar keer gaan ski?n, op zeseneenhalf uur rijden van Cincinatti. Net als in Australi? is dat een afstand van niks. Ook heb ik ijshockey- en basketbalwedstrijden bezocht. Bij ijshockey komt het publiek vooral om de spelers hun handschoenen uit te zien trekken om te kunnen vechten. Bij een NBA-basketbalwedstrijd van Indiana Pacers kwam het meeste publiek trouwens pas vijf minuten na aanvang van de wedstrijd binnenkakken. Mensen leken vooral te komen om gezien te worden, want eerst haalden ze eten en bier, waarna ze rustig de krant gingen zitten lezen. Pas in de rust leefde het publiek wat op, toen er een camera over het publiek heen zwenkte en de cheerleaders hun kunsten vertoonden.

Ik vond het makkelijker om met Amerikanen te werken dan met Australi?rs. Australi?rs zijn toch wat stug, misschien een invloed van de Engelse cultuur. Ze zijn wel relaxt: als iets ook morgen kan, doen ze dat. Ik ben er wel achter gekomen dat het in Nederland allemaal nog zo gek niet is, met betaalbare studies en een goed sociaal stelsel. Mijn stages zijn trouwens ook heel goed voor mijn Engels geweest."

Yvonne de Hilster

'Amerikanen gaan naar een basketbalwedstrijd om gezien te worden'