Student - 22 mei 2008

Studieschuld loopt op

Steeds meer studenten lenen geld van de IB-Groep. De 75 duizend oud-studenten die in januari begonnen met aflossen, betalen gemiddeld ruim twaalfduizend euro terug. Samen staan ze voor ruim 900 miljoen euro in het krijt.

Vergeleken met de lichting oud-studenten die een jaar eerder begon met terugbetalen, is dat een forse stijging. Toen gingen 65 duizend mensen van start met een aflossing van gemiddeld elfduizend euro, wat neerkomt op een totaalbedrag van 710 miljoen euro.
De IB-Groep benadrukt dat de miljoenen niet in de afgelopen vier maanden zijn geleend, zoals onder meer het studentenblad Sum meldt. De oud-studenten die in januari zijn begonnen met terugbetalen, waren op dat moment al twee jaar afgestudeerd. Wel zijn ze samen goed voor een groot deel van de totale studieschuld die op dit moment ruim 3,2 miljard euro bedraagt.
Lang niet iedere student staat trouwens in het krijt. Van de ruim 440 duizend studenten die in 2007 bij de IB-Groep stonden geregistreerd, hebben er iets meer dan 190 duizend een lening lopen. Gemiddeld leenden zij 430 euro per maand.
De komende jaren zal de omvang van de leningen sneller stijgen vanwege de invoering van het collegegeldkrediet. Sinds september vorig jaar kunnen studenten er voor kiezen dat bedrag achteraf te betalen.
Onderwijsminister Ronald Plasterk beloofde afgelopen vrijdag in actualiteitenrubriek Nova een duidelijke ‘financiële bijsluiter’ bij de leenmogelijkheden, zodat iedere student weet waar hij aan toe is.