Wetenschap - 1 januari 1970

Studiegeld beleggen kan mooi kapitaal opleveren

Studiegeld lenen van de overheid en dat vervolgens beleggen in aandelen. Zo kunnen studenten tijdens hun studie al een mooi kapitaal opbouwen, zegt het bedrijf College Cash. Voor een huis, een onderneming of noem maar op.

College Cash denkt een gat in de markt gevonden te hebben. Studenten mogen zes jaar lang studiegeld lenen. Maar de meesten doen dat niet, bijvoorbeeld omdat ze genoeg van hun ouders krijgen of een bijbaantje hebben. Ze steken zich liever niet in de schulden. Niet slim, vindt College Cash. Want studiegeld lenen van de overheid is goedkoop: de rente erover bedraagt slechts 4,89 procent. Juist studenten die goon geld nodig hebben, zouden daarom moeten lenen. Wie dat geld via College Cash belegt, wordt een rendement van zeven tot negen procent beloofd

Het plannetje van College Cash wordt niet door iedereen gewaardeerd. De Kamerfracties van de PvdA en de SP hebben al bezorgde vragen gesteld aan minister Hermans. Die is niet enthousiast. Hier is studiefinanciering niet voor bedoeld, zegt een woordvoerder van de minister. Maar we kunnen studenten niet voorschrijven hoe ze hun geld besteden.

De studentenbonden zien vooral risico's. Als studenten er massaal op ingaan, zal de politiek er geen geld meer voor over hebben, zegt ISO-voorzitter Kristian Valk. De LSVb heeft het over gokken. Als het misgaat, zit je jaren aan de gevolgen vast, zegt LSVb-bestuurslid Fransien van ter Beek

Hans Leene van College Cash is niet onder de indruk van alle kritiek. Stemmingmakerij, vindt hij. Studiegeld is ook niet bedoeld voor vertier in de kroeg. Maar daar hoor je niemand over. Zijn plan kost de overheid trouwens niets. En is het niet de overheid zelf die studenten aanzet tot bijverdienen? Leene: Studenten nemen meer dan vroeger deel aan het arbeidsproces. En net als iedereen willen ze hun fiscale positie uitnutten.

Een flink aantal studenten lijkt Leene gelijk te geven. Zo'n zevenhonderd belangstellenden hebben zich al gemeld bij College Cash. Die zijn geworven tijdens de introductieweken in Tilburg en Utrecht.