Student - 22 november 2010

Studie-uitval drukt notering VHL in Keuzegids

Van Hall Larenstein scoort matig in de Keuzegids 2011 voor hbo voltijd. Maar opleidingen als Voedingsmiddelentechnologie en Tuin- en landschapsinrichting springen eruit.

hbovt11_medium.jpg
VHL scoort als 'middelgrote' hogeschool niet heel sterk, met 59 punten voor alle locaties. Ter vergelijking: de christelijke hogeschool Ede staat bovenaan in die categorie met 79 punten, de onderste is de HKU met 56 punten. Groene concurrent HAS Den Bosch behaalt een totaalscore van 63. Een belangrijke oorzaak voor het matige resultaat is de studie-uitval in het eerste jaar, die bij VHL volgens de Keuzegids relatief hoog is.
Voedingsmiddelentechnologie
Een uitschieter is de kleine opleiding Voedingsmiddelentechnologie in Wageningen, met 80 punten. Dezelfde opleiding in Leeuwarden, die bijna dubbel zo groot is, scoort met 70 ook nog goed. Agrarische bedrijfskunde in Wageningen krijgt met 66 punten een ruime voldoende. 'De Velpse opleidingen scoren heel netjes', meldt de Keuzegids over opleidingen op het gebied van natuur. Tuin- en landschapsinrichting krijgt 74 punten, Bos- en natuurbeheer 66. In Leeuwarden scoort Biotechnologie 68 punten en Diermanagement 64. De opleiding Dier- en veehouderij komt met 54 punten minder goed uit de bus.
Oordeel van studenten
De oordelen in de gids zijn gebaseerd op oordelen van studenten en visitatiecommissies. Veel contacturen en kleinschalig groepsonderwijs krikken de cijfers op. Ook het studentenoordeel over onderwijsprogramma, docenten, lesmethoden, beroepsvoorbereiding en faciliteiten weegt mee. Opleidingen die een hoge studie-uitval of veel studievertraging kennen, krijgen strafpunten.