Wetenschap - 13 december 2016

Studie naar effect hennepkauwgum

tekst:
Roelof Kleis
17

Wageningse voedingswetenschappers gaan onderzoeken of mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) baat hebben bij het gebruik van hennepkauwgum.

(Foto: Roelof Kleis)

PDS is de medische term voor de klachten over chronische buikkrampen en problemen met de stoelgang. Volgens hoogleraar Voeding en farmacologie Renger Witkamp heeft naar schatting 9-20 procent van de wereldbevolking last van PDS. ‘Het komt bij vrouwen meer voor dan bij mannen. Patiënten hebben af en toe en soms de hele dag door last van pijnscheuten in de buik. Het gaat niet om een duidelijke ziekte, maar mensen kunnen er enorm veel last van hebben.’

hennep.jpg

PDS is volgens Witkamp een lastig te behandelen aandoening. ‘Er zijn veel verschillende meningen over PDS. Stress kan een rol spelen, maar ook een ooit doorgemaakte infectie wordt wel genoemd als oorzaak. Sommigen zeggen zelfs dat het tussen de oren zit en je vooral meer pijn ervaart. Je voelt je darmen bewegen en bij mensen met PDS is dat heftiger dan bij anderen.’ Hoe dan ook, er is op dit moment geen goed middel tegen PDS. In samenwerking met het Ziekenhuis Gelderse Vallei en ondersteund door masterstudenten gaan Witkamp en collega-hoogleraar Ben Witteman (Voeding en darmgezondheid in transmurale zorg) onderzoeken of hennepkauwgum de pijn verlicht.

Je wordt er dus niet high van
Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en farmacologie

Concreet gaat het om het gebruik van CanChew Plus, een kauwgum waarin hennepolie is verwerkt. De werkzame stof hierin is cannabidiol (CBD) waar volgens Witkamp van gebleken is dat het een pijnstillende en ontstekingsremmende werking heeft. De hennepolie, niet te verwarren met hasholie, wordt geperst uit hennepzaad. Witkamp benadrukt dat de stof niet psychoactief is. ‘Je wordt er dus niet high van.’

Placebo
Deelnemers aan de proef krijgen drie weken de beschikking over de hennepkauwgum en mogen die gebruiken als de pijn boven een bepaalde drempelwaarde komt. Een andere groep krijgt in die periode een placebo: kauwgum zonder CBD. Na een week pauze wisselen de groepen van kauwgum. De proef vindt dubbelblind plaats, zodat zowel de onderzoekers als de deelnemers niet weten welke kauwgum ze slikken.

Deelnemers moeten een paar keer een vragenlijst invullen en een dagboekje bijhouden over hun gebruik. De proef wordt deels meebetaald door het Amerikaanse AXIM Biotech, dat de kauwgom heeft ontwikkeld en levert. Het gaat volgens Witkamp om een kleinschalige pilot. Voor de test zijn in totaal veertig proefpersonen nodig die zich bij hem kunnen melden. Zij moeten 18-65 jaar zijn en de diagnose PDS hebben.

Re:acties 17

 • Mm1508

  Het is zeker fijn dat ze er over nagedacht hebben en dat ze er mee bezig zijn. Ikzelf heb ook PDS. Dmv mijn voeding die ik heb aangepast heb ik al een stuk minder klachten.
  Je moet vooral kijken naar de oorzaak. Wáár komen de klachten vandaan. Zoals in de eerste reactie ook staat: zoetstoffen maakt het erger. Maar ook suiker maakt het erger.
  Wees vooral alert bij PDS in combinatie met depressieve klachten; probeer eens 2 weken te eten zonder producten met glucosestroop (goedkoop afvalproduct van suiker). Bij mij heeft het gewerkt.
  Let dus ajb goed op alles wat in je mond stopt. Je darmen moeten dit weer verwerken!

  Reageer
 • Diana

  Ik wil mij ook graag aanmelden. Maar ik weet niet hoe?

  Reageer
 • Jacky

  Ook ik wil graag weten hoe/waar ik me op kan geven....kan het op de site en elders nergens vinden

  Reageer
 • Dicky van Os

  Ik wil graag meedoen aan het onderzoek hoe kan ik mijn eigen eventueel aanmelden.

  Reageer
 • Leontien

  Waar kun je je aanmelden?

  Reageer
 • Astrid Brouwer

  Hoe kan ik mij aanmelden?
  Ik ben in augustus 65 jaar geworden en weet niet of het aanmelden kan tot of tot en met 65 jaar.

  Reageer
 • Iemand met PDS

  Ik hoop dat ze hier geen zoetstoffen in de kauwgum gebruiken. Dat maakt de klachten namelijk véél erger, en wordt vaak over het hoofd gezien.

  Bij mij werken psyllium vezels supergoed tegen PDS, maar de variant van de apotheek bevat grote hoeveelheden sorbitol en werkt dus averechts... En ze kunnen blijkbaar geen andere soort bestellen. Dat betekent dus dat ik het zelf moet kopen en dat het niet vergoed kan worden.

  Reageer

Re:ageer