Wetenschap

Studie naar effect hennepkauwgum

Wageningse voedingswetenschappers gaan onderzoeken of mensen met het prikkelbare darm syndroom (PDS) baat hebben bij het gebruik van hennepkauwgum.
Roelof Kleis

(Foto: Roelof Kleis)PDS is de medische term voor de klachten over chronische buikkrampen en problemen met de stoelgang. Volgens hoogleraar Voeding en farmacologie Renger Witkamp heeft naar schatting 9-20 procent van de wereldbevolking last van PDS. ‘Het komt bij vrouwen meer voor dan bij mannen. Patiënten hebben af en toe en soms de hele dag door last van pijnscheuten in de buik. Het gaat niet om een duidelijke ziekte, maar mensen kunnen er enorm veel last van hebben.’

hennep.jpgPDS is volgens Witkamp een lastig te behandelen aandoening. ‘Er zijn veel verschillende meningen over PDS. Stress kan een rol spelen, maar ook een ooit doorgemaakte infectie wordt wel genoemd als oorzaak. Sommigen zeggen zelfs dat het tussen de oren zit en je vooral meer pijn ervaart. Je voelt je darmen bewegen en bij mensen met PDS is dat heftiger dan bij anderen.’ Hoe dan ook, er is op dit moment geen goed middel tegen PDS. In samenwerking met het Ziekenhuis Gelderse Vallei en ondersteund door masterstudenten gaan Witkamp en collega-hoogleraar Ben Witteman (Voeding en darmgezondheid in transmurale zorg)

onderzoeken of hennepkauwgum de pijn verlicht.

Je wordt er dus niet high van

Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en farmacologie

Concreet gaat het om het gebruik van CanChew Plus, een kauwgum waarin hennepolie is verwerkt. De werkzame stof hierin is cannabidiol (CBD) waar volgens Witkamp van gebleken is dat het een pijnstillende en ontstekingsremmende werking heeft. De hennepolie, niet te verwarren met hasholie, wordt geperst uit hennepzaad. Witkamp benadrukt dat de stof niet psychoactief is. ‘Je wordt er dus niet high van.’

Placebo

Deelnemers aan de proef krijgen drie weken de beschikking over de hennepkauwgum en mogen die gebruiken als de pijn boven een bepaalde drempelwaarde komt. Een andere groep krijgt in die periode een placebo: kauwgum zonder CBD. Na een week pauze wisselen de groepen van kauwgum. De proef vindt dubbelblind plaats, zodat zowel de onderzoekers als de deelnemers niet weten welke kauwgum ze slikken. Deelnemers moeten een paar keer een vragenlijst invullen en een dagboekje bijhouden over hun gebruik. De proef wordt deels meebetaald door het Amerikaanse AXIM Biotech, dat de kauwgom heeft ontwikkeld en levert. Het gaat volgens Witkamp om een kleinschalige pilot. Voor de test zijn in totaal veertig proefpersonen nodig die zich bij hem kunnen melden. Zij moeten 18-65 jaar zijn en de diagnose PDS hebben.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.