Nieuws - 30 juni 2017

Studie naar buslijn Arnhem-Campus

tekst:
Roelof Kleis

Er komt misschien een nieuwe en snellere buslijn tussen station Arnhem en de campus. Komende week worden de handtekeningen gezet voor een studie naar de haalbaarheid van zo’n lijn.

© Businfo.net
Een rechtstreeks busverbinding tussen station Arnhem en de campus is er nu nog niet. Reizigers kunnen wel met de trein naar Ede-Wageningen en vervolgens overstappen op de directe bus die over de campus rijdt. Het alternatief is de lijn 352 van Breng. Deze boemelt in veertig minuten met 24 tussenstops door de dorpen Oosterbeek en Renkum en stopt in het centrum van Wageningen.

Breng
‘Een directere lijn tussen Arnhem en de campus is een wens van diverse partijen, waaronder Wageningen University & Research’, zegt een woordvoerder van de provincie. Aanleiding is onder mee de toegenomen drukte op lijn 352. Volgens vervoerder Breng is het aantal passagiers sinds 2013 met meer dan 80 procent toegenomen. Een nieuwe en hoogwaardige verbinding moet de (internationale) bereikbaarheid van de regio verbeteren.

Komende donderdag zetten de gedeputeerde, de wethouders van de betrokken gemeenten en WUR hun handtekening onder een verklaring, waarin ze afspreken de haalbaarheid van een nieuwe lijn te onderzoeken. In het onderzoek moet volgens de provincie onder meer worden gekeken naar het traject en de vraag of een nieuwe lijn de reistijd bekort ten opzichte van de bestaande mogelijkheden.

Frequentie
Naast een mogelijke nieuwe lijn wordt door Breng en de provincie ook gekeken naar het verder versterken van de bestaande buslijn. ‘Bijvoorbeeld door de frequentie te verhogen of de route hier en daar recht te trekken. De bus meandert nu nogal door de dorpen.’ Als het tot een nieuwe lijn komt, zal die er niet eerder dan in 2022 gaan rijden.