Nieuws - 15 maart 2007

Studie en moederschap

Het hoge woord is er eindelijk uit. De Raad voor Volksgezondheid en Zorg vindt dat vrouwen eerder aan het moederschap moeten beginnen. Nederland is wereldrecordhouder laat kinderen krijgen en daar moet volgens de oude moeders, de tweede leg vaders, de oma’s en opa’s van de raad een einde aankomen. Het kost teveel en het is ongezond om laat kinderen te krijgen. Vooral vrouwen met een academische opleiding krijgen er van langs. Zij stellen de zwangerschap maar uit en we weten allemaal dat van uitstel afstel komt.
We moeten terug naar de jaren zestig en de vroege jaren zeventig toen progressieve studentes tijdens de colleges nog sokjes voor hun kroost aan het breien waren en hun peuters demonstratief in het openbaar de borst gaven.
Daarom moeten er volgens deze raad meer voorzieningen komen om het moederschap aantrekkelijker te maken. Maar een peuterspeelplaats meer en een week langer ouderschapsverlof helpt natuurlijk geen zier. Er moeten drastische maatregelen worden genomen. Studentes met een kind moeten een bovenmodale beurs ontvangen. Bij alle collegezalen moet een crèche komen. Deze moeders dienen ook het recht te krijgen op een driekamerflat, een gratis oppasmoeder, een staatswieg en een verlenging van de studieduur van minstens drie jaar. Ze moeten dus in de watten worden gelegd.
Nog beter is het echter dat de overheid en het bedrijfsleven geen banen meer beschikbaar stellen voor kinderlozen met een academische opleiding. Wedden dat we dan in onze studentensteden een geboortegolf krijgen die zijn weerga niet kent.

Kees de Hoog