Student - 5 juli 2007

Studeren omdat je van dammen niet kunt leven

Het liefst zou Pim Meurs alleen maar dammen. ‘Als het goed zou verdienen was ik misschien niet eens gaan studeren.’ Toch heeft de damkampioen wel zin om in september te beginnen met zijn opleiding Voeding en gezondheid aan Wageningen Universiteit. ‘Ik wil zelf ook gezond leven. Ik ga regelmatig naar de sportschool om fit te blijven en ik let op wat ik eet.’

951_nieuws.jpg
Pim is Nederlands kampioen en wereldkampioen dammen bij de junioren, en wil ook ’s werelds beste senior worden. En dat vergt nog veel trainingsarbeid. Vier uur per dag traint hij. ‘Je moet je tegenstander te slim af zijn en verder dan hem vooruit denken’, legt hij uit. Dat oefent de dammer bijvoorbeeld door standen van een partij uit een boek op het bord te zetten en daar goed naar te kijken. In het boek wordt uitgelegd wat je dan gezien moet hebben.
Maar Pim haalt zijn kennis niet alleen uit boeken, hij heeft ook een trainer. ‘Dit jaar heb ik een talentenbeurs van de bond waarmee ik een trainer kan betalen en buitenlandse wedstrijden kan bezoeken.’ Rond de vijftigste plaats staat hij nu op de Nederlandse ranglijst van senioren. Zijn sterkste punt is combineren: een stel schijven weggeven en er dan meer slaan.
‘Omdat ik veel tijd besteed aan dammen ben ik van tevoren langsgegaan op de universiteit met de vraag of de sport te combineren is met mijn studie’, vertelt Pim. ‘Gelukkig kan dat. Ik krijg topsportondersteuning, waarmee ik in ieder geval een jaar langer over mijn studie kan doen.’ Voorlopig blijft hij thuis in Culemborg wonen. Hij vindt het niet ver reizen en het Wageningse studentenleven trekt hem nog niet.
Als het collegejaar begint, is Pim mogelijk weer twee titels rijker. Het NK junioren begon 4 juli – ter voorbereiding bestudeerde hij oude partijen van zijn tegenstanders – en begin augustus speelt hij om de Europese juniorentitel in Sint Petersburg.