Nieuws - 8 maart 2012

Studentvriendelijke universiteit

Dat Wageningen voortdurend een hoge waardering krijgt van haar studenten in de Keuzegids Hoger Onderwijs, is geen toeval. Het is een studentvriendelijke universiteit.

Laatste wapenfeit: het bestuur compenseert een jaar de langstudeerboete voor de masterstudenten in de sociale wetenschappen. Zo onder­vinden ze geen nadeel van het feit dat hun opleiding twee jaar duurt, terwijl de overheid die maar voor een jaar bekostigt. Waar de andere universiteiten volstaan met eenjarige sociale masters, houdt Wageningen vast aan haar tweejarige masters en neemt ze finan­ciële consequenties op de koop toe. Daarmee investeert de universiteit in onderwijs om de kwaliteit te handhaven.
Het is de vraag hoe lang de universiteit dat volhoudt. De tweejarige masters in de sociale wetenschappen kostten de universiteit al extra inzet van docenten en nu komt daar dus naar schatting 200 duizend euro bij om een boete van de overheid weg te poetsen.
De tweejarige Wageningse masters lijken daarmee een mooi alternatief voor de eenjarige sociale masters elders, maar toch hangt er straks ook voor studenten een extra prijskaartje aan. Masterstudenten zullen het vanaf komend studiejaar immers zonder basisbeurs moeten doen. Voor de eenjarige masteropleidingen moeten studenten voortaan zo'n drieduizend euro extra lenen. Studenten die de tweejarige variant volgen, komen uit op het dubbele. Overschrijden ze de nominale studieduur, dan wordt dat zelfs nog meer. Zijn de Wageningse masteropleidingen in de sociale wetenschappen een extra lening van drieduizend euro waard? Denken studenten die extra investering later terug te verdienen op de arbeidsmarkt? Die vraag wordt de komende jaren beantwoord door de instroomcijfers van de tweejarige sociale masters.
Aan de universiteit zal het niet liggen, want die is bij studie-uitloop bereid om een jaar lang de Halbe-heffing van drieduizend euro te compenseren. Die maatregel heeft vermoedelijk enig effect, want bij een op de vijf studenten beïnvloedt de langstudeerboete  zijn studiegedrag, blijkt uit de enquête van ­Resource.