Wetenschap - 14 maart 2002

Studentenwervers met snavels doen het beter

De Donald Duck, de Kijk en Yes. Zie daar. Het favoriete leesvoer van de eerstejaars op de Universiteit Twente. Ai. Dat ontdekte onderzoeksbureau Newcom Research toen het duizend nieuwe eerstejaars ondervroeg. De gisse jongens en meisjes luisterden het liefst naar Radio 538. Hun favoriete tv-kanalen waren Yorin en SBS6. Ai.

Zijn de Twentse studenten infantieler dan de Wageningse? Waarschijnlijk niet. Als we ons superioriteitsgevoel even van ons afzetten en de feiten nuchter onder ogen zien, dan kunnen we niet ontkennen dat het IQ van de Twentenaren dat van de Wageningers waarschijnlijk dicht benadert.

In dat geval verspilt Wageningen zijn geld, tijd en moeite met al die peperdure advertenties in De Volkskrant en NRC. Geen vwo'er die ze ziet. Geen student die er op af komt. In plaats daarvan zou Wageningen in de Donald Duck moeten staan.

Misschien kunnen we de redactie zo gek krijgen om een speciaal verhaal te maken waarin Willie Wortel werkt op Wageningen Universiteit. De geniale uitvinder maakt een bijzondere aardappel met duckferrine, maar daarmee mag hij van de burgemeester van Duckstad, de immer sacherijnige Jan Stronk, geen proeven doen in de open lucht. Aalt Duckhuizen krijgt een cameorol, maar uiteindelijk zijn het Kwik, Kwek en Kwak die Wortel uit de brand helpen. Zoiets. Een verhaal dat jonge intellectuelen prikkelt. Zo krijgen we studenten naar Wageningen. Kukeleku. | W.K.