Nieuws - 7 september 2009

Studentenverenigingen zijn populair

De Wageningse studentenverenigingen trekken recordaantallen eerstejaars. Maar zoals ieder jaar heeft Osiris bij VHL Leeuwarden de grootste aanwas.

Vooral KSV St Franciscus en Ceres trokken veel nieuwe aspirant-leden, respectievelijk 160 en 157 leden tegenover 90 en 100 vorig jaar. ‘Er zijn er altijd nog een paar die zich terugtrekken, maar dan nog zijn het er veel meer dan vorig jaar. De laatste keer dat we zoveel inschrijvingen hadden, was begin jaren tachtig', zegt president Gijs Bonarius van Ceres.
Aantrekkingskracht
SSR-W wierf 118 studenten, zo'n 30 meer dan vorig jaar. Jongerenvereniging Unitas trok voor de zomer de stekker eruit. Unitas gaat echter door als gezelligheidsvereniging en trok nog 40 geïnteresseerde eerstejaars. De groei van het aantal eerstejaars bij Wageningen Universiteit kan de grote aantrekkingskracht van de verenigingen niet verklaren. Kent de universiteit een groei van vijftien procent, de verenigingen maken een groei van tussen de dertig en negentig procent door.
Larenstein
Nji Sri, van oudsher verbonden aan Larenstein Deventer, klimt met 32 nieuwe leden weer uit het dal na de verhuizing naar Wageningen in 2007. Vorig jaar waren er slechts 20 inschrijvingen. De Velpse studentenverenigingen hebben minder reden om te juichen. Arboricultura spreekt van minimaal dertig nieuwe 'gaîten' maar moet de tellingen nog uitvoeren. Quercus telt meer dan twintig nieuwe leden, maar is nog actief aan het werven.
Monopolie
Anders is het bij Van Hall Larenstein in Leeuwarden, waar Osiris een monopoliepositie heeft. De studentenvereniging is met 176 leden dit jaar weer de grootste van heel Wageningen UR. ‘Meer mensen kiezen dit jaar voor een studentenvereniging', meent ook voorzitter Marthijn Broeils van Osiris. ‘We kregen tijdens de introductie net zoveel leden als vorig jaar, maar in de week daarna kwamen er nog meer bij.'