Student - 16 februari 2018

Studentenverenigingen eisen aanpak kamernood

tekst:
Kenneth van Zijl
10

De drie grote studentenverenigingen en studentenraadsfractie VeSte hebben een brandbrief aan de gemeente gestuurd om de kamernood te agenderen. Ze willen dat gemeente en de universiteit hun verantwoordelijkheid pakken.

Het Binnenveld ©Joris Schaap

Oscar Versteeg baalt als een stekker dat er Nederlandse studenten zijn die nog steeds thuis moeten wonen omdat ze in Wageningen geen kamer kunnen vinden. De president van studentenvereniging W.S.V. Ceres ziet met lede ogen aan dat leden van zijn vereniging soms twee uur moeten reizen om naar de universiteit te komen. ‘WUR reserveert 1000 kamers voor internationale studenten. Ik begrijp dat die studenten onderdak moeten krijgen, maar het kan niet zo zijn dat er unlimited studenten uit het buitenland worden gehaald en dat Nederlandse studenten in Ede, op de camping of thuis moeten blijven wonen, omdat het ze niet lukt binnen een jaar iets te vinden in Wageningen zelf. En zo’n maatregel dat er niet méér studentenhuizen per straat mogen zijn dan 5 procent van het totaal, helpt natuurlijk ook niet echt mee.’

Samen met zijn collega’s van KSV Franciscus, SSR-W en de studentenraadsfractie VeSte riep hij gemeente en universiteit op om  echt werk te maken van de kamerschaarste. Het moment is niet zomaar gekozen. De campagnes voor de raadsverkiezingen zijn begonnen. De studentenverenigingen hopen nu dat hun stem gehoord wordt. Versteeg: ‘Nu doen beiden niets, of in ieder geval te weinig. Pak nou eens een keer je verantwoordelijkheid.’

Of hij een idee heeft waarom de gemeente geen werk van de kamernood maakt? ’30 procent van de Wageningse bevolking bestaat uit studenten, maar in de Wageningse raad zijn de studenten nauwelijks vertegenwoordigd.’ Versteeg denkt even na en zegt dan ‘Weet je, de kamernood heeft ook gevolgen voor het verenigingsleven. Na een avondje op de vereniging wil je toch niet dat een student alleen naar Ede moet fietsen?’

Lees ook:

Re:acties 10

 • Antoon VALCKX HOEX

  In de Amsterdamse Marnixstraat staat nog steeds een pand dat ooit werd opgericht om jonge mensen aan woongelegenheid te helpen. In Frankrijk heb ik zelf een tijd gewoond in een streng gecontroleerde studententoren. Net even buiten het centrum van Meaux op het industrieterrein. Daar was nog wel een duidelijke scheiding van bokken en schapen. Om excessen van enkelingen te voorkomen was er een zeer strikte controle op de bewoners. Uiteindelijk zijn dit soort complexen bedoeld als studiefaciliteit, niet als een leerschool voor het bezorgen van overlast. Snap nog steeds niet waarom dit systeem in Nederland niet is/wordt overgenomen in de verschillende universiteitssteden. Die klagen al mijn hele leven over te weinig woonruimte. Universiteit en Gemeente kunnen hier makkelijk een zichzelf terugverdienende oplossing bieden.

  Reageer
 • Bezorgde burger

  Van die studentenhuizen als aan de Lawickse Allee (Tegenover het hotel) en Heerenstraat verpesten het voor de rest van de studenten.

  Als iedereen zich gewoon gedroeg dan zouden regels als 5% helemaal niet nodig zijn!!

  Reageer
 • student

  Als studenten zich misdragen waardoor de buren last van hen hebben, moet dat aangepakt worden. Maar het zou niet zo moeten zijn dat doordat enkele studenten dat doen, dat alle studenten daar last van moeten hebben.

  Reageer
 • 5 is al te veel

  Van het geld dat WUR verdient aan die vliegtuigladingen buitenlandse studenten, kunnen ze best wat investeren om die ook te huisvesten, op de campus bijvoorbeeld (want in de stad zie je ze toch nooit). Zodat Nederlandse studenten ook kamers kunnen vinden. Maar als ervaringsdeskundige vind ik 5 procent per woonstraat al veel. Studenten horen niet in woonwijken. Ik woon zelf tegenover zo'n studentenhuis, en dat wil je niemand aandoen. In ieder geval niet als je 's nachts gewoon wil slapen en 's morgens niet de kots en het gebroken glas van bierflessen van de straat wil scheppen, zoals bij ons regelmatig voorkomt.

  Reageer
 • E Jansen

  Hier is sprake van een breed maatschappelijk probleem. Het is bekend onder de naam 'over de heg gooien': zorgen dat jouw organisatie (in dit geval de universiteit) wel de lusten ergens van ondervindt, maar niet de lasten.

  Reageer
 • Connect Wageningen

  Wij vinden het erg goed dat deze verenigingen duidelijk aangeven wat er onder hun leden speelt.

  Helaas gaan wij niet over de beslissingen van de universiteit, maar de gemeente haar verantwoordelijkheid laten nemen is ons grootste speerpunt en wij zullen dit bij een goede verkiezingsuitslag op 21 maart direct aanpakken.

  Er zijn meer politieke partijen die claimen dat dit onderwerp belangrijk is. Vraag hun vooral hoe zij deze situatie hebben kunnen laten ontstaan!

  Reageer
  • Roel

   Afvragen hoe de situatie is ontstaan Connect Wageningen? Vraag dat jullie lijsttrekker Mark Reijerman eens. Hij zit nu bij de Stadspartij, de partij waarvan de wethouder de 5% regel heeft bedacht. Ook de partij die tegen meer studentenhuisvesting is, onder andere op de Campus. Mark heeft daar steeds aan mee ingestemd en gaat nu daar tegen in. Waarom niet eerder?

  • Laura

   Omdat die Mark geen knul met een visie is, maar gewoon een leuk plekje in de raad wel en een beetje prominent doen. Dat hele Connect Wageningen is ook nu overal maar aan het posten en reclame maken om in de studentenniche zieltjes te vergaren voor überhaupt het bestaansrecht van de partij.

 • Studentje 001

  Eindelijk doet een studentenraadspartij er wat aan! Nou hopen dat Veste door blijft gaan met hiervoor knokken.

  Reageer
 • Bezorgde student en burger

  Het slaat inderdaad nergens op dat de gemeente en WUR zo weinig samenwerken. Het probleem van de kamernood vereist een veel urgentere aanpak dan nu het geval is, op dit moment neemt de WUR geen verantwoordelijkheid voor haar Nederlandse studenten, en de gemeente niet voor haar studerende burgers.

  Dat heeft niet eens zo veel met studentenevrenigingen te maken, voor elke student is het gewoon belangrijk dat ze in de buurt van Wageningen kunnen wonen, het liefste gewoon in Wageningen. Al dat reizen leidt alleen tot stress en als studenten niet makkelijk onderwijsactiviteiten bij kunnen wonen komt dit het onderwijs niet ten goede.

  Reageer

Re:ageer