Student - 16 augustus 2012

Studentenvereniging een must?

Stelling: Voor een leuke studententijd móet je je inschrijven bij een studentenvereniging

26-JenM-wit-BdG-8196.jpg

Marlies: Er zijn studenten zat die het hartstikke naar hun zin hebben zonder lid te zijn. Ook studieverenigingen organiseren vaak veel activiteiten, zowel studiegerelateerd als gewoon gezellig. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de christelijke verenigingen, sportverenigingen en verschillende culturele of maatschappelijke verenigingen. Verder weet ik uit ervaring dat ook studiegenoten je beste vrienden kunnen worden. Zelf zie ik ook duidelijk nadelen van lid zijn van een grote vereniging: er wordt duidelijk een stuk meer gedronken, het kost veel tijd en geld, en er zijn elk jaar weer veel mensen die lid-af worden omdat ze niet echt aansluiting vinden. Zelf ben ik lid van een christelijke vereniging; het is tof om op die manier met mijn geloof bezig te zijn. Daarnaast is het een mooie combinatie van diepgang en gezelligheid, en word je er geaccepteerd zoals je bent.  

JILLIS RESPONDS: Zeker kun je een leuke studententijd hebben zonder lid te worden. Echter, je kan het absoluut een stuk leuker maker door wél lid te worden! Geen aansluiting vinden? Als je gewoon eens binnen loopt nadat je lid bent geworden, komt alles vanzelf goed. Uiteraard moet je wel je gezicht eens laten zien, maar dat doe je bij de voetbalclub toch ook?


Jillis: Hallo eerstejaars! Net onder moeders vleugels vandaan, op eigen benen staand, moet je keuzes gaan maken. Je eerste keuze was alvast goed: studeren in Wageningen. Nu de tweede keuze nog: bij welke studentenvereniging word je lid? Want dat je lid wordt, staat vast. Toch? Wageningen is een leuk stadje, maar het is nou eenmaal geen Utrecht, Groningen of Amsterdam. Niet voor niets wordt meer dan 50 procent lid; ongekend in Nederland, maar logisch in het kleine Wageningen. Hier moet je zelf een eerste stap zetten, zodat je straks zeker weet dat je een briljante studententijd zult hebben, veel vrienden maakt en talloze ervaringen zal opdoen waar je later als werkende burger met plezier en weemoed op terugkijkt. Dus: kijk zeker goed rond bij Ceres, KSV en SSR en bepaal zelf wat je het meeste ligt. Ik kan je het in elk geval van harte aanraden.  

MARLIES RESPONDS: Dat je zelf een eerste stap moet zetten om het leuk te maken klopt, maar je gaat er volgens mij wel erg makkelijk vanuit dat een studentenvereniging daar garantie voor geeft. En wat heeft het feit dat Wageningen klein is er nou precies mee te maken?