Nieuws - 25 september 2008

Studentenvereniging Osiris grootste groeier

De studentenverenigingen in Wageningen, Velp en Leeuwarden profiteren van de groei van het aantal eerstejaars aan Wageningen Universiteit en Van Hall Larenstein. Bijna alle clubs hebben meer leden getrokken dan in 2007. De trend van de afgelopen jaren zet daarmee door. Uitschieter is Osiris in Leeuwarden met 153 nieuwe leden.

‘Wij hebben elk jaar een stevig aanwas, maar 153 is een absoluut record’, zegt voorzitter Maarten ter Haar. De vereniging heeft geen concurrentie op VHL Leeuwarden; het is Osiris of niets. Maar dat verklaart volgens Ter Haar niet alles. Tijdens de introductieweek spraken nieuwelingen volgens hem hun verbazing uit over de professionaliteit van de vereniging. ‘Kennelijk hebben we de juiste uitstraling, nu is het zaak die ook vast te houden.’
President Willen Celen van WSV Ceres in Wageningen heeft zojuist honderd nieuwe leden geïnaugureerd. ‘Een toename van veertien in vergelijking met vorig jaar en er staat nog een introductie op het programma.’ Hij zoekt de verklaring voor de stijging bij de slinkende populariteit van de Wageningse flatkroegen, de cafés aan de voet van de vier sterflats.
Het introkamp van KSV St. Franciscus in Wageningen trok 116 kandidaten, maar daarvan haakte een grote groep op het laatste moment af, vertelt assessor Nadine Arve met enige spijt. ‘Met negentig nieuwe leden zitten we nu op hetzelfde aantal als vorig jaar.’ Het open feest dat ook elk jaar aanmeldingen oplevert, is dit keer afgeblazen omdat twee weken geleden een KSV-lid is gestorven.
SSR-Wageningen telt 85 nieuwe leden, weer twintig meer dan verleden jaar, vertelt Margot Baas. Marijke van Gurp, commissaris bij de Wageningse jongerenvereniging Unitas heeft de cijfers niet paraat want ze is druk aan het koken voor honderdvijftig man. ‘Maar we zitten vrij ruim. En bij ons kun je het hele jaar door lid worden, dus dat komt wel goed.’ Elsbeth Morsink van christelijke vereniging de Navigators in Wageningen meldt 41 eerstejaars. ‘Niet slecht, maar een paar minder dan vorig jaar.’
Nji Sri, de vereniging die twee jaar geleden meeverhuisde met VHL vanuit Deventer, voelt zich inmiddels helemaal thuis in Wageningen, vertelt president Wouter Ruigrok. Over het aantal nieuwe studenten is hij minder gelukkig: twintig. ‘Het is moeilijk opboksen tegen de studentenverenigingen van de universiteit. Het hbo-imago blijft aan ons kleven.’ Dit jaar heeft Nji Sri slechts drie universitaire studenten weten te lokken.
De Velpse studentenverenigingen Arboricultura en Quercus zijn redelijk tevreden over de aanwas van dit schooljaar. Arbori telt veertig nieuwkomers, Quercus dertig . Beide verenigingen denken dat het aantal in de loop van het schooljaar nog verder groeit. Penningmeester Pieter Breunisse van Quercus gaat eerstejaars gewoon op de man af vragen of ze lid willen worden. Honderdjarige Arbori heeft daarentegen een geheim ‘nazorgplan’ om de beoogde honderd nieuwe leden te halen, legt voorzitter Joris Broekman uit.