Student - 30 augustus 2007

Studentenslaven te koop voor paar meter bier

‘Nee, dit groepje niet, die waren gisteren te dronken’, oordeelt Elvira beslist. ‘Daar hebben we niets aan.’ De tweedejaars VHL-studente van de Kennismakingcommissie in Leeuwarden is belast met het schoonmaken van de barbecues en monstert het aanbod op de Leeuwarder studentenslavenmarkt. Het clubje Kust en Zee valt dus af, te balorig. Wellicht dat er tussen de lichting Akkerbouwers wat van haar gading zit.

De nuldejaars van Van Hall Larenstein Leeuwarden werden afgelopen woensdag per opbod verkocht aan de hoogste bieder. Het meest publieke gedeelte van de kennismakingsweek, van maandag 27 augustus tot en met vrijdag 31 augustus, vond plaats op de centrale brug aan de drukke winkelstraat de Nieuwstad. Iedereen kon meebieden op de in witte overalls gestoken nieuwelingen, als men maar in meters bier wilde betalen. Wellicht schrok die voorwaarde het winkelende publiek wat af, want het gros van aanbod vond emplooi bij hardvochtige ouderejaars.
Dat is ook eigenlijk de bedoeling, verklapt veilingmeester Hendrik ten Napel. ‘We willen natuurlijk wel een beetje controle kunnen uitoefenen.’ En al zegt hij het niet met zoveel woorden, de eigentijdse slavenmarkt is natuurlijk een slimme truc om alle vervelende klusjes rond de kennismakingsweek door de nuldejaars zelf op te laten knappen.
Een vers clubje Chemie dient zich aan op het schavot. ‘Zes meter’, doet Elvira een poging. Veilingmeester Hendrik schudt zijn hoofd en wendt zich tot de slachtoffers. ‘Zes meter om barbecues schoon te maken is een belachelijk koopje. Willen jullie er niet overheen bieden om jezelf vrij te kopen’, probeert hij flemerig. De stoelencommissie wil het spul wel hebben voor acht meter. Verkocht.
De tijd dringt voor Elvira en haar vuile barbecues. Maar uiteindelijk zullen er zo’n dikke twintig groepen worden geveild, haar kans komt nog wel, vermoedt ze. En inderdaad, als de schorre biedingen toevalligerwijs wat stilvallen, scoort ze alsnog een flinke club Diermanagementstudenten. Voor maar vier meter. Geen geld.