Nieuws - 16 mei 2013

Studentenraadsverkiezingen 2013 – En de kandidaten zijn...

tekst:
Redactie

De een vertelt over haar overleden hondje Beibei, de ander neemt het op voor de sportfaciliteiten op de campus. De redactie onderwierp alle kandidaten op de lijst voor de studentenraadsverkiezingen aan een roulette-interview. Welke vragen kozen ze, en wat was hun antwoord? Door Linda van der Nat en Nicolette Meerstadt

25-veste-campagne.jpg
Van 13 tot 22 mei kun je stemmen op de kandidaten voor de studentenraad. Wellicht weet je iets van de studentenfractie Veste, die enthousiast aan het folderen is. Maar wie zijn hun kandidaten? En wie zijn de vijf onafhankelijke internationale kandidaten op het digitale stembiljet?
Democratie draait vooral om vertrouwen in de persoon op wie je stemt. Daarom op deze pagina's een kort portret van alle vijftien kandidaten. De spelregels? De redactie maakte vijftien vragen, variërend van zeer persoonlijk tot zeer politiek. Die gingen allemaal in de hoge hoed, waarna alle kandidaten er twee uit pakten, blind. Alle kandidaten krijgen zo de kans om iets van hun persoonlijkheid te laten zien, gestuurd door het lot.    

Feiten over de studentenraadsverkiezingen
- Van 13 tot 22 mei kun je stemmen
- Er zijn vijftien kandidaten voor twaalf zetels
- Negen kandidaten zijn verenigd in de fractie Veste, de andere zijn onafhankelijk
- De onafhankelijke kandidaten zijn allemaal internationale studenten
- Vorig jaar waren er geen verkiezingen, omdat er evenveel kandidaten als zetels waren.

Simone Ritzer
Bedrijfs- en consumentenwetenschappen
Waarom moeten studenten op jou stemmen?
Mijn ervaring op verschillende gebieden laat zien dat alles mogelijk is, als je maar wilt. Ik ben voorzitter geweest van studievereniging Mercurius, heb afgelopen semester in Finland gestudeerd en ben actief lid bij Ceres. De studiedruk wordt hoger door nieuwe maatregelen vanuit de overheid en universiteit. Maar het actieve studentenleven is zeker te combineren met het halen van al je punten. Mijn doorzettingsvermogen zal er voor zorgen dat het actieve studentenleven waar VeSte voor staat voor iedereen mogelijk blijft.

Wat is de belangrijkste les die je van je ouders hebt geleerd?
Spijt kan je alleen maar hebben van dingen die je niet gedaan hebt. Daarom grijp ik ook elke kans die op mijn pad komt.  Sommige ervaringen kunnen tegenvallen, maar daardoor weet je wat je een volgende keer anders kan doen of juist helemaal nooit meer moet doen. Puur genieten van het leven kan je alleen als je echt weet wat het leven inhoudt, en leren wat het inhoudt kan alleen door alles te doen dat mogelijk is.

Xanthe van Dierendonck
Voeding & Gezondheid
Welke belangrijke les heb je van je ouders geleerd?
Mijn ouders hebben er altijd op gehamerd dat ik mezelf moet zijn, hoe cliché dat misschien ook klinkt. Ik heb de neiging me veel met anderen te vergelijken, dat was vroeger al zo met mijn broers. Wat zij deden, wilde ik ook en dan was ik ook competitief genoeg dat ik ook beter wilde zijn. Mijn eigen weg kiezen gaat inmiddels beter, maar ik heb die woorden van mijn ouders wel altijd in mijn achterhoofd.

Wie is je favoriete docent?
Mijn docent scheikunde op de middelbare school, meneer Van Veen. Hij heeft me laten inzien dat scheikunde best leuk kan zijn. Hij was heel geduldig en bleef net zo lang uitleggen totdat iedereen het begreep. Ik spreek hem nog steeds wel eens en dan vertel ik wat voor practica ik allemaal heb gehad.

Anneloes Reinders
Internationale Ontwikkelingsstudies
Wat is het hoogtepunt van je studententijd?
Ik ben lid van Ceres en heb een hele hechte jaarclub. We kunnen altijd bij elkaar terecht. Alles wat we samen hebben gedaan, van clubweekenden tot de gezamenlijke vakantie in Boedapest en Praag, zijn hoogtepunten voor mij. Ik zou iedereen dan ook aanraden om bij een vereniging te gaan, je sluit vriendschappen voor het leven. En wat je leert van commissiewerk is ook belangrijk.
Wat is het beste aan Wageningen UR?
De manier van onderwijs geven. De onderwijsvormen in Wageningen, met  discussiegroepen en veel begeleiding, kosten de docenten veel meer moeite dan gewone onderwijsvormen. Soms heb je hier twee docenten op vijftien studenten. Die betrokkenheid moet echt behouden blijven, ook al groeit de universiteit.

Arvid de Rijck
Bodem, Water en Atmosfeer
Mijn ideale avondje uit...
Op dinsdag en donderdag ga ik altijd sporten en bier drinken met mijn hockeyteam. Op dinsdag zitten we in De Bunker en op donderdag in De Woeste Hoeve. Op maandag en woensdag ben ik op KSV. Ik vind het leuk om gewoon een beetje met mensen te praten, maakt niet uit of ik ze ken. Op vrijdagavond ga ik vaak naar de International Club, daar woon ik naast. Als ik thuis een filmpje heb gekeken, is het heel makkelijk om rond een uurtje of één nog even bij de buren te kijken.

Waar wil je zijn over vijftien jaar?
Ik leef van studieperiode tot studieperiode, dus echt een beeld  heb ik niet. Ik vind het klimaatprobleem wel interessant, dus misschien werk ik over vijftien jaar bij een consultancy bureau dat de lokale bevolking in risicogebieden helpt om te gaan met klimaatveranderingen.

Lara Minnaard
Dierwetenschappen
Wat zou je als eerste veranderen als je in de studentenraad zit?
Ik zou de focus wat meer leggen op de vaardigheden van studenten. Inhoudelijk zijn ze heel sterk, maar ik merk dat studenten niet altijd even goed zijn in het overbrengen van kennis. Als ik met een groepje van vijf studenten een presentatie moet houden, dan zeggen er gelijk drie: ik ga het niet doen. Ik zou willen dat mondelinge presentaties bij alle studies meer aandacht krijgen.

Mijn motto is...
... Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. Als je ergens geen lol in hebt, moet je het niet doen. Je moet niet altijd rationeel keuzes maken, maar ook dingen doen gewoon omdat je ze leuk vindt. Zo ben ik op mijn negentiende in mijn eentje vier weken naar Mongolië geweest. Zonder zadel over de steppes in Mongolië galopperen, dat is toch een unieke ervaring?
Jaap Löwenthal
Biologie
Na college kun je me vaak vinden...
... In de sporthal. Ik speel vrij fanatiek volleybal, heb bestuur gedaan en training gegeven. Ik werk ook in de kantine van De Bongerd. Je zou kunnen zeggen dat het bijna mijn tweede thuis is. Sporten is erg belangrijk voor mij, mijn prioriteit ligt eerder daar dan binnen mijn studie. Als ik moet kiezen tussen leren voor een tentamen of een wedstrijd, dan ga ik sowieso naar de wedstrijd. Daarvoor is het een teamsport.
Welke belangrijke les heb je van je ouders geleerd?
Niet klagen als je er wat aan kan doen. Dat is voor mij ook een reden om in de studentenraad te gaan, dat ik zelf iets kan doen aan een probleem. Neem bijvoorbeeld de sporthal, die is gewoon te klein geworden. Verschillende sportverenigingen zitten elkaar in de weg omdat er geen ruimte is voor iedereen. Als de universiteit wil blijven groeien is dat iets waar ze rekening mee moeten houden.

Jildou Kooiman
Gezondheid en Maatschappij
Bij welk vak heb je 't meeste geleerd?
Ik heb een biomedische minor gedaan in Amsterdam, over hersenen. Alles van neuronen, anatomie, ziektes, ontwikkeling van de hersens bij kinderen.  Ik had heel weinig voorkennis, dus het was hard werken. Maar ik werd helemaal enthousiast van elk nieuw college. Er kan zo veel mis gaan in de hersenen, dat ik nu besef hoe bijzonder het is dat er ook gezonde, intelligente kinderen geboren worden.

Wat is een dieptepunt van je studie in Wageningen?
Dieptepunten heb ik niet gehad, maar ik erger me enorm aan de hoeveelheid herhaling in mijn studie. De Theory of planned behaviour komt echt in elk tweedejaars vak terug.  Docenten onderschatten studenten soms. Kom op, je moet niet denken dat ik dom ben. Ik ben niet voor niks naar de universiteit gegaan. De kwaliteit van onderwijs vind ik heel belangrijk.

Jeroen Roest
Plantwetenschappen
Wat mis je het meest in Wageningen?
Wageningen is de enige universiteitsstad zonder treinstation en dat is toch wel uniek. Ik denk dat alle studenten blij zullen zijn als ze niet meer naar Ede hoeven te reizen om een trein te pakken. Ik mis ook een McDonalds in Wageningen. Zo'n fastfoodrestaurant past niet echt bij het duurzame imago van de stad, maar ik denk dat het goed zou lopen. Het hoeft niet altijd alleen maar gezond te zijn.
Wat is het hoogtepunt van je studententijd?
Ik ben momenteel bezig met het organiseren van een carrièredag voor studenten. We hebben de dag in een ander jasje gestoken ten opzichte van voorgaande jaren en er is nu veel meer animo; aanmeldingen zijn verdubbeld. Ik vind het fijn dat al het werk en enthousiasme dat je erin stopt op die manier terug is te zien.

Emma Diederiks
Biotechnologie
Wat is het beste aan Wageningen UR?
De studiebegeleiders. Ze zijn hier zo betrokken, ze volgen hoe je studie verloopt, vragen naar je nevenactiviteiten, zoeken uit welke vakken het beste bij je passen... Als ik vriendinnen spreek die in Utrecht studeren, klagen ze dat hun studiebegeleiders niet zo veel doen. Zelfs als de universiteit groeit, moet de studiebegeleiding zo blijven als nu.
Wat mis je het meest van thuis-thuis?
Ik kom uit Amsterdam, daar ging ik zo'n twee keer per week naar de film of het theater. Het aanbod van films is in Wageningen echter niet erg groot en er worden ook maar weinig toneelstukken gespeeld. Daarnaast mis ik dat je in Amsterdam om tien uur 's avonds nog makkelijk even boodschappen kan doen.

Bowen Tian
Management, Economics and consumer studies
Waar wil je zijn over vijftien jaar?
Ik zou graag als consultant willen werken bij een internationaal bedrijf of joint venture. Tegen die tijd kan ik beter gebruik maken van mijn capaciteiten om te managen en te coördineren. Ik zal een echte team player zijn, want ik vind teamwork erg leuk. Ik zie het als een platform om kennis en ervaringen te delen. Als je alles in je eentje doet ben je zeker ambitieus, maar je zult nooit het ideale resultaat bereiken. Iedereen heeft teamwork nodig om lastige doelstellingen te halen.

Mijn motto is...
... Na regen komt zonneschijn. Ik weet dat na een zware en moeilijke periode dingen weer beter worden. Het onderwijssysteem in Wageningen verschilt enorm van dat wat ik tijdens mijn bachelor had in China. Dat frustreerde me soms enorm. Gelukkig had ik steun van mijn familie en  medestudenten die mij motiveerden om hard te blijven werken. Ook de docenten hebben me geholpen en waren een aanmoediging om door te zetten.

Yang Jiang
Environmental Sciences
Wat is het eerste dat je wil veranderen als je in de SR zit?
Toen ik voor het eerst in Wageningen kwam, wist ik niet hoe ik de trein moest nemen. Ik miste de trein en de bus en eindigde uiteindelijk in Arnhem. Ik had geen idee waar ik naartoe moest want alle informatie was in het Nederlands. Het zou fijn zijn wanneer er iemand op Schiphol is om studenten te helpen wanneer zij aankomen.
Wat was het dieptepunt van je studententijd in Wageningen?
Gedurende de eerste twee periodes was ik enorm gestresst door colleges en hoe ik mijn tentamens moest halen. Je hebt telkens maar twee maanden in een periode en ik moest dag en nacht studeren. Ik had zelfs geen lunchpauze omdat ik moest studeren. Als vrienden me mee uit vroegen, kon ik niet mee.

Gilbert Atuga
Biotechnology
Ik ga het huis niet uit zonder...
.. Mijn portemonnee. Bijna al mijn documenten zitten erin, zoals mijn studentenkaart en mijn verblijfsvergunning. Ik heb ze nodig als ik Nederland wil verkennen. Ik probeer zo veel mogelijk eropuit te trekken. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en verschillende culturen te leren kennen. Ik vind het verfrissend om gewoon rond te fietsen en met mensen te praten uit landen die je niet weet te vinden op een landkaart. Het haalt mij uit mijn eigen kleine wereld en helpt me een breder perspectief te krijgen op het leven.

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
Wageningen is een hele internationale universiteit, maar het komt voor dat je bij bepaalde opleidingen maar een nationaliteit ziet. Ik denk dat dat grenzen opwerpt. Er zou meer gedaan moeten worden om dergelijke opleidingen voor alle nationaliteiten aantrekkelijk te maken. Ik wil me hard maken voor een platform dat deze onbalans aanpakt en internationalisering bij alle opleidingen promoot.

Yu Huang
Plant Sciences
Wat vind je het leukste aan Wageningen UR?
De open atmosfeer. Op mijn vorige universiteit in China mocht je in het openbaar niet praten over seks of drugs. Ook sommige studie-onderwerpen waren taboe. In Wageningen kun je vrijuit spreken en mensen luisteren echt naar je als je ergens mee zit. Ik vind het ook leuk dat je je eigen vakkenpakket kan samenstellen. Je kan echt je eigen studie plannen.
Ik ga het huis niet uit zonder...
Mijn agenda. Echt alles staat erin, anders vergeet ik het. Er zijn een hoop leuke activiteiten in Wageningen, zoals de lezingen van Studium Generale. Ik zet ze allemaal in mijn agenda maar ik kan ze uit tijdgebrek niet allemaal bijwonen. Ik ga alleen naar degenen die voor mij het meest van nut zijn. Dankzij mijn agenda kan ik mijn tijd beter indelen.

Wanjun Zhao
Climate Studies
Heb je een huisdier?
Vroeger had ik een heel lief klein hondje met kort, wit haar. Ze heette Beibei, dat betekent schatje of kindje. Toen ze doodging was ik zo verdrietig dat ik geen nieuwe mocht van mijn moeder. Ik ben echt dol op honden, omdat ze slim en loyaal zijn. Je hoeft ze niet blij te maken maar ze maken jou blij.

Wat is het eerste dat je wil veranderen wanneer je in de SR zit?
Chinezen zeggen dat eten het belangrijkste is in het leven, de basis van alles. Je moet goed eten als je goed wilt kunnen werken. In de kantine in Forum  zie je dat principe niet echt terug.  Ik vind de variatie en de prijs van het eten niet geweldig. Vegetarische studenten hebben weinig keuze, moslim studenten bijna geen. Bovendien moet je 20 minuten in de rij staan. We hebben ons uur pauze nodig om te ontspannen, met vrienden te praten en uit te rusten.

Daohong Yang
Nutrition and Health
Welke ervaring mag je niet missen als student in Wageningen?
In het studentenleven is de integratie van verschillende culturen belangrijk. Het is geweldig om samen te leven met studenten uit andere landen. Wat je op tv ziet over het buitenland kan behoorlijk gekleurd zijn.  Cultuurbarrières moeten ons niet tegenhouden, het zijn geen echte barrières. We zijn allemaal mensen.

Wat mis je in de stad Wageningen?  
Het dorp vind ik behoorlijk volmaakt eigenlijk. Het is gezellig en klein en studenten zijn heel hecht met elkaar. Wat me wel opvalt is dat het moeilijk is om een open gesprek te voeren over religie. Mensen sluiten zich al snel af. Ik ben christen en ik zie geen enkel conflict tussen religie en wetenschap. Ik zie de Heer en hoe veel liefde hij heeft. Maar religie is een complex onderwerp voor zo'n kort interview, daarom nog iets anders: ik mis het pittige Chinese eten.