Wetenschap - 5 september 2002

Studentenraad boos over wervingsfolders

Studentenraad boos over wervingsfolders

De drie nieuwe Wageningse opleidingen Gezondheidswetenschappen, Communicatiewetenschappen en Economie en beleidswetenschappen zullen op zijn vroegst in 2004 van start gaan. De studentenraad is boos dat de opleidingen al vermeld staan in de opleidingsfolders voor het jaar 2003/2004.

De oorspronkelijke streefdatum voor de start van de opleidingen was 2003. "De onderwijsinstituten en kenniseenheden zitten nog niet op ??n lijn. Het is beter ons te richten op 2004, zodat de druk wat van de ketel wordt gehaald," zegt rector prof. Bert Speelman. Hij houdt de mogelijkheid open dat er uiteindelijk maar twee van de drie opleidingen van start zullen gaan.

Dat de opleidingen zonder voorbehoud genoemd worden op de achterkant van de opleidingsfolders is volgens Richard van Oorschot van de studentenraad (PSF) 'niet slim'. "Als er nu VWO-scholieren naar die opleidingen informeren, sla je dan geen flater?"

Volgens Aad van Tilburg, voorzitter van het Onderwijsinstituut Maatschappijwetenschappen, is het 'op de keper beschouwd' slordig. "Je moet in dit soort folders 100 procent helder zijn," zegt hij. "Maar wellicht is het wel noodzakelijk voor het ontwikkelingsproces. Nieuwe opleidingen moet je interactief ontwerpen met VWO-scholieren en decanen."

Op VWO-ers die om informatie vragen is volgens van Tilburg gerekend. "We hebben hiervoor een goede procedure. Er wordt een speciale brief gemaakt waarin staat dat de betreffende opleiding nog in ontwikkeling is. Aan de scholieren wordt gevraagd wat zij van de opleiding denken en wat hun plannen zijn." Op deze manier hoopt de universiteit een beeld te krijgen van de vraag naar de nieuwe gamma-opleidingen.

Overigens staat in speciale wervingsfolders voor de nieuwe opleidingen wel duidelijk dat deze nog in ontwikkeling zijn. Studentenraadslid Paulien van Eekeren had graag gezien dat ook de opleidingsfolders duidelijker waren geweest. "Op zich is het slim om duidelijk te maken dat Wageningen meer met de gammakant gaat doen, maar het was beter geweest als erbij was vermeld dat het gaat om studies die nog in ontwikkeling zijn," vindt van Eekeren. "Maar ja, misschien ligt het marketingkundig wel heel anders dan wij denken." | L.M.

Re:ageer