Nieuws - 31 mei 2007

Studentenproject Rheden groot succes

Onder de naam ‘Landheer voor een dag’ werden op zondag 27 mei vier landgoederen in de gemeente Rheden opengesteld voor het publiek. Het evenement is bedacht en uitgevoerd door studenten Tuin- en landschapsinrichting van Van Hall Larenstein Velp. De bezoekers waren enthousiast en de gemeente Rheden wil het evenement voortaan jaarlijks organiseren.

‘Vierdejaarsstudenten landschapsarchitectuur kwamen er tijdens een onderzoek naar de woonkwaliteit in Rheden achter dat landgoederen als een parelsnoer door de gemeente heen lopen en maar liefst tachtig procent van het grondgebied hebben beïnvloed’, vertelt docent landschapsarchitectuur Michiel den Ruijter. Veel buitengebieden van landgoederen bleken bovendien te zijn aangelegd door beroemde landschapsarchitecten als Hugo Poortman, Eduard Petzold en Leonard Springer.
De bevindingen werden in januari aan de gemeente Rheden voorgelegd. ‘De gemeente begint nu de waarde van deze landgoederen te beseffen, en dat was het hoofddoel’, aldus Den Ruijter.
Het idee ontstond om enkele landgoederen open te stellen op de Dag van het Park van de ANWB. De gemeente reageerde enthousiast en het project ‘Landheer voor een dag’ was geboren. Zodoende waren afgelopen zondag op drie landgoederen in Rheden metershoge informatiepanelen te zien. Daarop hadden VHL-studenten de cultuurhistorische ontwikkeling van het buitengebied geschetst, met de nadruk op architectuur. Ook kon het publiek een film bekijken die de studenten hadden gemaakt over de geschiedenis van het landgoed Rhederoord en het nabijgelegen Rhederhof. Daarin worden beelden van een studente die in de huid van jonkvrouw Amelie Brantsen is gekropen, afgewisseld met historisch fotomateriaal.