Student - 16 mei 2018

Studentenpartijen gaan minder flyeren

tekst:
Linda van der Nat
4

Duizenden flyers laten drukken voor de studentenraadsverkiezingen die vervolgens in de papierbak verdwijnen. Zonde, vinden de studentenpartijen S&I en CSF. Daarom laten de twee partijen in aanloop naar de verkiezingen minder flyers drukken.

Tijdens de verkiezingen van vorig jaar lieten de drie partijen samen meer dan 10.000 flyers drukken. Choudhary: ‘In onze ogen is dat papierverspilling. Ons doel is om helemaal geen papier te gebruiken en dit is een eerste stap.’ Inmiddels hebben zo’n honderd studenten de petitie getekend, wat neerkomt op 2900 flyers in plaats van 3000 voor S&I. ‘Het is een kleine stap’, geeft Choudhary toe, ‘maar het is een begin.’

CSF heeft voor de komende verkiezingen 2500 flyers besteld, minder dan normaal. Joanne Rink: ‘We willen ons best doen om ze zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken, flyers komen namelijk vaak in de flyerbak terecht.’ Bij de christelijke fractie staat duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst, niet alleen tijdens campagnetijd, aldus Rink. Zo wordt de nieuwsbrief bijvoorbeeld alleen digitaal verspreid.

VeSte doet niet mee met het initiatief van S&I en CSF, maar moedigt het wel aan. ‘Onze flyers waren al naar de drukker, dus we konden niet meer aansluiten. We drukken er sowieso altijd maar 2000’, aldus Matthijs Harmsen van VeSte. De partij vindt een overdosis aan flyers ook zonde en heeft daarom gedurende het jaar bewust minder flyermomenten. ‘Wij maken over het algemeen meer gebruik van social media, dat is ook een manier om papiergebruik terug te dringen. Maar het is zeker iets om voor volgend jaar op de agenda te zetten.’

De verkiezingen voor de Student Council zijn van 28 mei tot en met 1 juni. De kandidatenlijst is hier te raadplegen. De petitie van S&I ondertekenen kan nog steeds, via de Facookpagina van S&I.

Re:acties 4

 • Henk

  Jammer dat CSF nu ook aan schuurt tegen dit soort opportunistisch geleuter. Bij de start een aantal jaar terug positioneerde men de partij als bewaker van de academie en vroeg men om verdieping en ethiek in ons onderwijs. Back to the start, guys!

  Reageer
 • Amit

  First, the numbers in the article are debatable. It is hard to imagine that the largest party prints the least number of flyers. How can a party which is right at your nose from Ede Wageningen Bus station till the point you leave the building exhausted after classes print the least no. of flyers? It is hard to debate numbers which are generated overnight. The point of the article is to raise awareness regarding printing in such high numbers for a week of promotion to get votes. It is as simple as that. The number of people who sign the petition will not be disturbed by a printed flyer. Instead of arguing the numbers, why is the focus not on the problem of printing in the election week in general?

  Reageer
  • Jaap Kerr - VeSte

   Well my dear Amit, at the Ede-Wageningen station we hand out old magazines that would otherwise have been thrown away by their producers, so in that way we do not cause extra printing. Thanks for your concerns however, we are all WUR-students and we all feel it is an important topic!

 • bezorgde hippie

  Het is wel weer een lekker afhankelijke houding van s&i om niet zelf voor minder flyeren te gaan maar het te laten afhangen van zo een vage onbekende publiekscampagne. Ik heb het gevoel dat duurzaamheid op die manier helemaal een wassen neus wordt als ze het als duurzaamheidspartij niet zo serieus nemen dat ze radicaal veranderen, op deze manier doen beide andere partijen het nog beter...

  Reageer

Re:ageer