Nieuws - 16 mei 2018

Studentenpartijen gaan minder flyeren

tekst:
Linda van der Nat

Duizenden flyers laten drukken voor de studentenraadsverkiezingen die vervolgens in de papierbak verdwijnen. Zonde, vinden de studentenpartijen S&I en CSF. Daarom laten de twee partijen in aanloop naar de verkiezingen minder flyers drukken.

Tijdens de verkiezingen van vorig jaar lieten de drie partijen samen meer dan 10.000 flyers drukken. Choudhary: ‘In onze ogen is dat papierverspilling. Ons doel is om helemaal geen papier te gebruiken en dit is een eerste stap.’ Inmiddels hebben zo’n honderd studenten de petitie getekend, wat neerkomt op 2900 flyers in plaats van 3000 voor S&I. ‘Het is een kleine stap’, geeft Choudhary toe, ‘maar het is een begin.’

CSF heeft voor de komende verkiezingen 2500 flyers besteld, minder dan normaal. Joanne Rink: ‘We willen ons best doen om ze zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken, flyers komen namelijk vaak in de flyerbak terecht.’ Bij de christelijke fractie staat duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst, niet alleen tijdens campagnetijd, aldus Rink. Zo wordt de nieuwsbrief bijvoorbeeld alleen digitaal verspreid.

VeSte doet niet mee met het initiatief van S&I en CSF, maar moedigt het wel aan. ‘Onze flyers waren al naar de drukker, dus we konden niet meer aansluiten. We drukken er sowieso altijd maar 2000’, aldus Matthijs Harmsen van VeSte. De partij vindt een overdosis aan flyers ook zonde en heeft daarom gedurende het jaar bewust minder flyermomenten. ‘Wij maken over het algemeen meer gebruik van social media, dat is ook een manier om papiergebruik terug te dringen. Maar het is zeker iets om voor volgend jaar op de agenda te zetten.’

De verkiezingen voor de Student Council zijn van 28 mei tot en met 1 juni. De kandidatenlijst is hier te raadplegen. De petitie van S&I ondertekenen kan nog steeds, via de Facookpagina van S&I.