Nieuws - 12 januari 2016

Studentenorganisaties tegen avondcolleges

tekst:
Koen Guiking

Studentenorganisaties vrezen dat Wageningen een veel minder aantrekkelijke stad wordt om te studeren als de universiteit avondcolleges invoert. Dat blijkt uit een rondgang van de politieke studentenpartij VeSte.

Foto: Sven Menschel

‘De statements die we hebben opgehaald bij vijfenveertig studentenorganisaties hebben we voor de Kerst bij rector magnificus Arthur Mol op tafel gelegd’, zegt Nick van Nispen, voorzitter van VeSte. In de begeleidende brief roept VeSte de raad van bestuur op om af te zien van de invoering van avondcolleges.

Verenigingen vrezen dat veel minder studenten hun activiteiten zullen bezoeken en dat de populariteit en de inkomsten van de verenigingen zullen afnemen. Zonder die verenigingen hebben studenten ‘minder sociale contacten’, schrijft VeSte in de brief aan de rector. Dat heeft ‘nadelige consequenties, van afnemende studieresultaten tot zelfs, in extreme gevallen, depressie.’ Ook worden studenten ‘geforceerd te kiezen tussen hun studie en extra-curriculaire activiteiten’ wat ‘funest is voor hun persoonlijke ontwikkeling’, aldus VeSte. En als studenten geen tijd meer hebben om vanuit een bestuur of commissie van een vereniging activiteiten te organiseren, dan wordt Wageningen een veel minder levendige stad, waarschuwt de studentenpartij in haar brief aan de bestuurders.

Bij studentensport- en muziekverenigingen ging Van Nispen eveneens persoonlijk langs om statements tegen de avondcolleges te verzamelen. Sportverenigingen lieten weten dat veel trainingen al vóór 20.00 uur beginnen en ook de koren en orkesten gaven aan dat hun leden vaak in de avonden repeteren.

Of er ook organisaties waren die niet tegen de avondcolleges waren? Van Nispen: ‘Een enkeling stond er neutraal in. En er waren ook besturen die geen statement hebben afgegeven. Maar van de zeventig organisaties die we gemaild hadden en waar we zijn langsgegaan, hebben we merendeels statements ontvangen tegen de avondcolleges.’

Het plan van de raad van bestuur om de collegetijden te verruimen moest de studentenraad vernemen uit de Resource. ‘Sinds het artikel Rector wil begin-van-de-avondcolleges heeft VeSte een proactieve rol aangenomen in de discussie over hoe de groei van studentenaantallen moet worden opgevangen. Het verzamelen van statements was de eerste stap. VeSte gaat door met lobbyen binnen de organisatie om de verruiming van collegetijden tegen te gaan’, aldus Van Nispen.