Nieuws - 27 augustus 2009

Studentenleven voor dummies

Als het je allemaal duizelt na de introductie, dan vind je hier weer houvast. Een lijst met niet te missen woorden; om je staande te houden in je nieuwe leven. Van ad fundum tot De Zaaier.

NLalfabet01.jpg
 A
Ad fundum: in een teug je biertje achterover slaan. Niet te vaak doen.
Assessment: Larensteins voor tentamen.
B
Barak: huisje op Idealiscomplex Droevendaal in Wageningen. Was voor vervangende nieuwbouw in de jaren negentig een houten noodwoning.
Beco: Fries, een beerenburg met cola.
Bevrijdingsdag: zowel in Wageningen als in Leeuwarden een hele dag gratis feest met bands, dj's en tienduizenden bezoekers. Begint in Wageningen om 00.00 uur met het ontsteken van het bevrijdingsvuur.
Bierlijst: hierop houd je je bierconsumptie bij in je studentenhuis of -afdeling. Je turft ieder biertje dat je uit de gezamenlijke koelkast pakt. Afrekening volgt. van huisgenoot.
Bommen: bewegen op muziek, een warming-up in sportkleren.
Boer: het lot van iedereen die aan WU of VHL studeert. Ook al heb je nog nooit een trekker van dichtbij gezien, je bent voor anderen ineens een boer. Laat rustig over je heen komen en zoek je eigen weg.
Bongerd, de: voluit Universitair Sportcentrum de Bongerd in Wageningen, ook afgekort tot USB, en al jaren het beste sportcentrum van Nederland. Koop sportrechten (sportkaart), en je ontmoet nog eens iemand anders dan studiegenoten.
Brug, de: op de vijfde verdieping van Forum (onderwijsgebouw op Wageningen Campus), de verbinding met computers voor je bij de receptie van VHL Wageningen aankomt. Als in 'Ik zie je straks op de brug'. 
C
Chipknip: regel zo snel mogelijk een chipknip op je betaalpas en zoek uit hoe je die oplaadt, want zonder kun je nog geen kop koffie kopen bij WU en VHL. Stel jezelf wel een limiet om niet dik rood te komen staan. Digitaal geld is sneller op dan contanten.
College: een les op een universiteit.
Condooms: tien cent per stuk bij de WU-studentenarts, en twintig cent bij de Reductiebalie van studentenvakbond WSO (voor WSO-leden; je bent al lid voor 11,50 euro per jaar). Die Wageningers boffen maar.
Credits: studiepunt. Een credit staat voor een studielast van 28 uur in het European Credit Transfer System, het Europese systeem voor de overdracht en de accumulatie van studieresultaten. Gebaseerd op de 'normstudent'.
D
Dijkhuizen, Aalt: de grote baas van Wageningen UR. Bestuurders die je als student eerder tegenkomt, is rector magnificus Martin Kropff (WU) of Ellen Marks (VHL).
Dies: jaardag, ook wel verjaardag. Gevierd door studentenverenigingen en de universiteit. Verkleedpartijtje voor hoogleraren, want dan dragen ze hun toga.
Donderdag: de uitgaansavond voor studenten. Vergt enige oefening om op vrijdagochtend toch je studiegenoten te ontmoeten. Of bekwaam je in zelfstudie.
Dorp: voor wie uit 'de grote stad' komt, wordt wonen in Leeuwarden, Velp of Wageningen wennen. In Leeuwarden kom je altijd bekenden tegen in de kroeg, en in Wageningen hoef je maar een keer door de Hoogstraat te lopen met je nieuwe liefde en iedereen weet het.
E
Eikels: leden van studentenvereniging Quercus in Velp, ofwel de eik. Motto van de vereniging: 'je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn'.
G
Gaîten: leden van studentenvereniging Arboricultura in Velp. Vereniging werd in 1908 opgericht door drie studenten van de toenmalige Rijkswintertuinbouwschool in Boskoop. De gaîten, oftewel geiten, zoals de Boskopers de tuinbouwstudenten noemden die voor hun studie takken van de struiken plukten.
Groene Ster: 's zomers de ontmoetingsplek in Leeuwarden, een recreatiegebied op vijftien minuten fietsen van het centrum. Met zandstrand, bos en cafetaria. Ook 'Bruine Ster' genoemd, omdat homo's het er 's avonds ook gezellig vinden.
H
Harde knip: sinds dit studiejaar moet je eerst al je bachelorvakken halen voordat je mastervakken mag volgen. Betwiste maatregel, omdat één gemist vak minimaal een half jaar studievertraging oplevert. Minister Plasterk van Onderwijs heeft wel uitzonderingen beloofd bij persoonlijke omstandigheden als zwangerschap of ziekte, en als het gaat om een bijvak.
Hotello's: studenten van de hogere hotelschool in Leeuwarden. Te herkennen aan bloesje, riempje en strakke broek.
I
I&I: voluit Inventarisatie en Inrichting. Thema binnen Bos- en natuurbeheer (BNB). Naar verluidt de lastigste module van VHL Velp.
K
Koninginnedag: op 30 april kleurt Leeuwarden oranje. Begint avond ervoor met Koninginnenach. Tenten met bands en dj's. Opmaat voor Bevrijdingsdag.
L
Larenstein: naam uit de tijd dat de hogeschool nog geen onderdeel was van de WUR-familie. Officieel Van Hall Larenstein Velp en Wageningen. Hoor je 'Ook dat is Larenstein' (een oude slogan van VHL Velp) dan is er iets misgegaan op de Velpse hogeschool.
M
Major: afstudeerrichting, ofwel de hoofdmoot van je studie.
Markt: in Wageningen koop je voordelig groente en fruit uit alle windstreken op de markt. Op woensdag tot 13.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Eén kraam houdt aan het eind van de marktdag uitverkoop en daar kun je met tassen vol vandaan komen. Geen gewoonte in Velp en Leeuwarden.
Minor: vrije keuzeruimte van vakken, naast je major. Moet wel samenhang of thema hebben.
R
Rijn: wat de Groene Ster is voor Leeuwarden, zijn de uiterwaarden van de Rijn voor het kleinere Wageningen. Zwemmen wordt afgeraden vanwege stromingen, maar pootje baden kan heel goed. Wat eten en drinken mee plus een warme trui, en het is zo later dan gepland. De nevengeul is een hit in de schaatswinter.
S
Scheve toren: de Friese toren van Pisa, de Oldenhove. Leeuwarder kerktoren die nooit is afgebouwd. Naam ontbreekt op kaarten en bordjes, maar als je bij 'de scheve toren' moet zijn, moet je dus naar dat plein.
Semester: een half studiejaar.
SLB'er (VHL): voluit studieloopbaanbegeleider
Soa: heb je zo opgelopen als je niet veilig vrijt. Zie condooms. Ook: studieontwijkende activiteit. Zie soggen.
Soggen: studieontwijkend gedrag. Het steeds maar uitstellen van leren of  het schrijven van een verslag.  Symptomen: onder meer eindeloos koffiedrinken, internetten, in de kroeg blijven hangen. Leidt in ergste geval tot studievertraging, financiële ellende en stress.
Sportpas: in Leeuwarden dé manier om er strak uit te blijven zien en ook geestelijk fit te blijven. Info op Leeuwardenstudiestad.nl. Ook een goede manier om mensen te leren kennen. Basispas voor een jaar kost 70 euro, met onbeperkt fitness 130 euro.
Studentenvereniging: plek waar je vrienden voor het leven en de liefde van je leven kunt tegenkomen. Goed voor veel nieuwe ervaringen, gezelligheid en katers. Het is een misverstand om te denken dat je er als student niet bij hoort als je geen lid bent.
Studieadviseur (WU): geeft voorlichting, is vraagbaak voor studenten; adviseert bij wens tot omzwaaien.
Studievereniging: nuttig aftreksel van studentenvereniging. Alleen voor studenten van de betreffende studierichting. Soms handig voor goedkopere boeken.
T
Thuisthuis: je studentenkamer is nu je uit huis bent je thuis, je ouderlijk huis je thuisthuis. 
U
Uitbrakken: na nachtelijk zuipen je katterige, brakke gevoel kwijt zien te raken op de bank met koffie, je voornemend volgende keer echt minder te drinken, terwijl je je afvraagt waar die pijnlijke plek op je rug vandaan komt. Van die trap? Maar met wie ook weer?
V
VHL: Voluit Van Hall Larenstein. Samenvoeging van de hogescholen Larenstein (Velp en Deventer, nu Wageningen) en Van Hall (Leeuwarden). Groene hogescholen zijn bij WUR ingelijfd. Zou doorstroming van hbo naar wo makkelijker moeten maken.
Vitamines: wil je niet dik afstuderen, zorg dan goed voor jezelf en werk die twee ons groente en twee stuks fruit per dag gewoon naar binnen. Effectiever dan vitaminepillen. In Velp soms gratis te krijgen: daar groeien druiven in het fietsenhok.
W
Wajo: een lokale Wageningse jongere.
Weekend: op vrijdagavond heroveren de lokale Leeuwarders hun stad. In het weekend is het gros van de studenten naar thuisthuis. In Wageningen blijft het een stuk drukker. Velp is altijd al stil.
WU: Wageningen Universiteit. Afkorting van studierichting die begint met B is een bacherloropleiding (BSc), met M een masteropleiding (MSc). Als je afstudeert 'haal je een bul' en word je alumnus.
WUR: meer dan de extensie van je mailadres. Voluit Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Bestaat uit Wageningen Universiteit (WU), onderzoeksinstituten (DLO, voormalige Dienst Landbouwkundig Onderzoek van ministerie van LNV), en hogeschool van Hall Larenstein (VHL). Voor Life Sciences: alles dat met groen, voeding en de mens te maken heeft. Onderdelen zijn verspreid over Nederland te vinden: onder meer in IJmuiden, Leeuwarden, Lelystad, Velp en Wageningen.
WUR-card: je paspoort binnen Wageningen. Identificatiebewijs, leenpas bij de bibliotheek, nodig voor printers en kopieermachines binnen Wageningen UR, toegangspasje en sportkaart (als je hebt betaald).
Z
Zaaier, de: standbeeld van gestaalde man die zaad strooit uit een zak, voor het Bestuursgebouw in Wageningen. Uit de tijd dat de University for Life Sciences nog gewoon een landbouwhogeschool was waar het zaad der kennis werd gezaaid onder studenten. Tevens naam van goede Wageningse kroeg. /Yvonne de Hilster