Nieuws - 18 augustus 2011

Studentenleven voor dummies

Wie niet helemaal fris de introductie doorkomt, kan zich hier even bijspijkeren. Wat moet je weten om je staande te houden in je nieuwe leven? Van Ad fundum tot de Zaaier.

18-sogge.jpg
Wat moet je weten om je staande te houden in je nieuwe leven? Van Ad fundum tot de Zaaier.
A
Adje: Ad fundum. Glas drank in een keer naar binnen tikken. Met een enkel biertje nog wel te doen, met waterglas wodka of fles wijn is je avond subiet voorbij.
Akzovijver: In Arnhem. Kun je tijdens de Intro heerlijk rondje in zwemmen om af te koelen. Rest van het jaar een favoriete plaats om te wateren.
B
Beco: Fries voor Beerenburg met cola.
Bergschoenen: Voor Velpenaar die ze nog niet heeft: meteen aanschaffen, samen met outdoorbroek met veel zakken. Ook de dracht voor Wageningse bosbouwers en biologen.
Bevrijdingsdag: Op 5 mei zijn Wageningen en Leeuwarden ineens een festivalstad met gratis bands, dj's en tienduizenden bezoekers. Begint in Wageningen om middernacht met het ontsteken van het bevrijdingsvuur.
Bierlijst: Voor ieder biertje dat je scoort uit de gezamenlijke koelkast zet je een streepje. Afrekening krijg je later van huisgenoot. 'Beer' is drankrekening op studentenvereniging, die ook aardig in de papieren kan lopen.
Boer: Al heb je nog nooit een trekker van dichtbij gezien, wie aan WU of VHL studeert is ineens een boer. Gemiddeld wel beter gekleed dan tien jaar geleden. Ook komt ieder jaar wel een WU- of VHL-student in de pikante Stoereboeren- of Stoereboeremeidenkalender.
Bof: Besmettelijke ziekte die vooral nog studenten treft. Vraag thuis of je als kind bent gevaccineerd (BMR-prik). Haal zonodig prik bij Vaccinatiecentrum Wageningen of GGD.
Bommen: Geen paniek, is slechts bewegen op muziek in sportkleren.
Bongerd, de: Sports Centre de Bongerd (SCB) in Wageningen. Studentenfaciliteit die universiteit nog vol overtuiging subsidieert. Is iedere dag open en al jaren het beste sportcentrum van Nederland. Wel sportrechten (sportkaart) voor kopen.
Brak: Gammel en katterig door weinig slaap en veel drank. Fnuikend voor de seks. Niet te verwarren met barak, de huisjes op Idealiscomplex Droevendaal in Wageningen. Al wonen daar veel feestvierders.
Brug, de: Op de vijfde verdieping van Forum, de verbinding met computerplekken tussen trappenhuis en VHL-receptie. Plek om af te spreken.
C
Campus: Verzameling onderwijs- en onderzoeks- en stafgebouwen rond Forum in Wageningen. Krijgt nog studentenkamers, een café en winkeltjes.
Chipknip: Ouderwets betaalmiddel. Binnen WUR onmisbaar voor automatenkoffie of universitaire lunch. Om te kunnen printen moet je chipknip koppelen aan je WUR-account.
College: Een les op de universiteit.
D
Dies: Verjaardag van studentenverenigingen, dispuut of universiteit.
Donderdag: De uitgaansavond voor studenten. Vergt enige oefening om op vrijdagochtend toch medestudenten te ontmoeten. Of bekwaam je in zelfstudie.
F
Fietsslot: Zeker in Leeuwarden verdwijnen veel fietsen naar andere eigenaar of in de gracht. Dus koop twee goede sloten als je niet steeds wilt lopen en zet je fiets ook ergens aan vast.
G
GC: Grand café. Als in: GC'tje? Ofwel: zie ik je straks in grand café?
Groene Ster: Bij lekker weer de ontmoetingsplek in Leeuwarden, een recreatiegebied op kwartiertje fietsen van het centrum.
H
Halbeheffing: Langstudeerboete. Voor wie van het geijkte studiepad afwijkt, door extra activiteiten tijdens of naast studie of bij vereniging, door sport of door ziekte. Vernoemd naar staatssecretaris die niks snapt van studeren in het algemeen en algemene ontwikkeling in het bijzonder.
I
Integreren: Kennis maken met andere studenten of leden van je vereniging. Gaat in Wageningen vaak over gezamenlijke activiteiten tussen Nederlandse en buitenlandse studenten.
K
Kamer: Steeds schaarser in Wageningen. Zonder rijke ouders die een appartement voor je kopen, ben je verdoemd tot maanden heen en weer reizen, kamperen, bivakkeren op banken of (anti-)kraken. Maak vrienden met ouderejaars om je kansen te vergroten (zie integreren).
Kapper: Niet nodig in Velp: een beetje man heeft lang haar en een baard. In Wageningen wordt ook gedoehetzelfd met tondeuse en dreads.
L
Landgoed Larenstein: Schijnt de zon, dan zit iedereen die je zoekt buiten. Geniet ervan zolang het nog kan, want het bestuur heeft meer met nieuwbouw dan met cultuurhistorie.
Ljouwert: Fries voor Leeuwarden, te oefenen op nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Fy-Ljouwert.ogg.
M
Markt: In Wageningen de plek om groente en fruit in te slaan. Op woensdag tot één uur en zaterdag van negen tot vijf. Eén kraam houdt aan het eind van de marktdag uitverkoop. Koop volle tas en deel thuis met vrienden.
Moortgat: Arnhems café met duivels lekkere speciaalbieren, waar van oudsher veel Larensteiners komen.
O
Oor: Opleidingsspecifiek onderwijsreglement. Voor al je vragen over procedures op Van Hall Larenstein.
Overall: Leeuwarder klederdracht, maar alleen in de introductieweek. Klompen zijn voor Wageningse veetelers, agrotechnologen en roeiers van Argo.
OV-kaart: Kaart om zuinig op te zijn. Gaat snel kapot en je hebt vooral geen idee wanneer. Kleine beschadiging kan al betekenen dat een conducteur hem niet meer kan scannen en je moet betalen. Aanvragen nieuwe kaart  kost twee weken en dan moet je alle reiskosten zelf betalen.
P
Ploert: Huisbaas. Woon je in, dan heb je een hospes (m) en/of een hospita (v). Door kamernood groeit het aantal studenten dat bij burgers een kamer huurt.
Posbank: Wijds natuurgebied ten noordoosten van ­Arnhem, met kuitenbijters voor hardlopers en
wielerliefhebbers. Eind september decor voor
het jaarlijkse wandel- en hardloopevenement
de Posbankloop.
R
Rijn: Wat de Groene Ster is voor Leeuwarden, zijn de uiterwaarden van de Rijn voor Wageningen. Niet overzwemmen vanwege onverwacht koud water, stroming en vrachtboten: kan je negentig euro boete en je leven kosten. Tussen de kribben badderen is ook leuk. De nevengeul is hit in schaatswinter. Natuurgebied, dus fikkie stoken mag niet, en ruim je eigen afval weer op.
S
Scheve toren: De Friese toren van Pisa, de Oldenhove. Kerktoren die nooit is afgebouwd. Naam wordt niet vermeld op kaarten en bordjes, maar als je bij 'de scheve toren' moet zijn, moet je dus naar dat plein.
Skiën: Ga je niet meer met je ouders mee maar met studentenwintersport eind januari. Levert je ook geheid logeeradressen in den lande op.
Soa: Heb je zo opgelopen als je niet veilig vrijt. Ook bij vluggertje in de wc dus condoom om. Wil je HIV-test, dan kun je in Wageningen ook terecht bij Vaccinatiecentrum, die verder voordelig reizigersprikken heeft. Ook: studieontwijkende activiteit. Zie soggen.
Soggen: Studieontwijkend gedrag. Almaar uitstellen van leren of werken aan je verslag. Symptomen: eindeloos koffiedrinken, facebooken en kroeghangen. Leidt echter tot meer stress en ellende. Zie ook Halbeheffing.
Sportpas: Leeuwarden. Aanrader. Je ontmoet nieuwe mensen en regelmatig zweten scheelt nieuwe broeken kopen. Veel studenten komen in eerste jaar paar kilo aan. Info op Leeuwardenstudiestad.nl.
StadsCafé: Voor wie in Leeuwarden betaalbaar en lekker uit eten wil. Keus uit drie stadshappen voor elf euro. Voor iets minder krijg je in Wageningse centrum een 'eerlijke' daghap bij eetcafé Vreemde Streken en café de Overkant. Luie koker kan ook terecht op Forum en bij studentenverenigingen.
Studentenvereniging: Staat garant voor veel nieuwe ervaringen, sfeer en katers. Je kunt er vrienden voor het leven maken, eindeloos verliefd raken en werken aan je cv. Lidmaatschap is niet noodzakelijk voor leuk en zinvol studentenleven. Profiteer dan van open feesten, waar ook niet-leden welkom zijn.
Studieadviseur: Vraagbaak voor studenten, geeft voorlichting en advies. WU.
SLB'er: Studieloopbaanbegeleider (VHL), belangrijk voor eerstejaars.
Studievereniging: Aftreksel van studentenvereniging, alleen voor betreffende studierichting. Kan handig zijn voor boeken en stages.
T
Thuisthuis: Je ouderlijk huis. Moet je wel een kamer hebben.
U
Uitbrakken: Opkrabbelen na zware nacht. Liggend op de bank je zonden overdenken; met wie heb ik gezoend en waar gekotst?
V
Vego: Vegetarische maaltijd of vegetariër. In Wageningen vrij algemeen voorkomend, in Leeuwarden vooral bij diermanagers.
VHL: Van Hall Larenstein. Groene hogeschool Larenstein (Velp en Wageningen) en Van Hall (Leeuwarden) die WUR heeft ingelijfd. Zou doorstroming van hbo naar wo makkelijker moeten maken, maar heeft hogescholen vooral hogere kosten opgeleverd.
Vitamines: Werk die twee ons groente en twee stuks fruit per dag gewoon naar binnen als je niet steeds verkouden wilt zijn of de rest van je leven moet lijnen. Effectiever dan vitaminepillen.
W
Wachtwoord: Nodig voor wur-mail en inloggen op systeem op uni/school en op intranet, voor roosters en allerhande andere info en reglementen. Niet vloeken als je ineens het systeem niet meer in kunt. Het verloopt nog wel eens.
Weekend: In Leeuwarden rustig, veel studenten gaan naar thuisthuis. In Wageningen is nog wel wat te doen in het weekend. Velp is altijd al stil.
WU: Wageningen University. Wie afstudeert krijgt een bul en wordt alumnus.
WUR: Meer dan extensie van je mailadres. Officieel Wageningen UR, waarbij de U en R staan voor University en Researchcentrum. Familie die wordt geleid vanuit Wageningen. Heeft grote tak met studenten en medewerkers in Velp en Leeuwarden (hogeschool Van Hall Larenstein) en kleinere takken met onderzoekers in onder meer IJmuiden en Lelystad.
WUR-card: Je paspoort binnen Wageningen. Nodig om gebouwen binnen te komen, boeken lenen, printen, kopiëren en sporten.
Z
Zaaier, de: Standbeeld van gespierde man die zaad strooit uit een zak, voor het Bestuursgebouw net buiten centrum van Wageningen. Uit de tijd dat Wageningen University nog een landbouwhogeschool was waar docenten het zaad der kennis zaaiden bij hun studenten.