Nieuws - 14 april 2020

Studentenhuizen zijn ook een huishouden

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Geef studenten geen boete als zij met hun huisgenoten buiten zitten, zeggen studentenbonden en politieke partijen als Connect Wageningen.

©Herman van Ommen, Brand Portal WUR

Voor studentenhuizen zouden dezelfde regels moeten gelden als voor gezinnen, vinden de behartigers van studentenbelangen. In de gezinssituatie geldt niet de strikte afstandsnorm van anderhalve meter. Studenten worden evenwel niet als huishouden aangemerkt, hoewel ze vaak ook dicht op elkaar leven en zelfs keukens en badkamers delen.

Verwarring
Dat leidt tot verwarring. Vorige week kregen zeventien bewoners van studentencampus Uilenstede in Amstelveen een boete omdat zij samen buiten zaten. Ook voor de deur van een Utrechts complex werden groepjes 'samenscholende' studenten opgebroken door de politie.

Als de muziek aan gaat en er wordt gedanst, kan dat voor omwonenden op een feest lijken
Mark Reijerman

Maar in welk opzicht verschilt een studentenhuis van een gezin? Die vraag stellen de Utrechtse studentenvakbond VIDIUS en huurderskoepel BoKS in een brief aan burgemeester Jan van Zanen. Ze uitten hun zorgen over hoe studenten zich in een huis met vijftien bewoners, krappe gangen en gedeelde ruimtes aan de landelijke regels kunnen houden.'

Gedanst
'Voor veel studenten is het binnen zitten echt zwaar, vaak willen ze dan ‘s avonds wat afleiding hebben', zegt Connect-woordvoerder Mark Reijerman. 'Wanneer in een studentenhuis met meer dan tien bewoners de muziek aan gaat en er wordt gedanst, lijkt dat voor omwonenden op een feest. Het lijkt dan alsof studenten de regels aan de laars lappen, maar dat is natuurlijk niet zo.' Reijerman dringt aan op duidelikheid in de regels.

Nu is het aan de gemeentes zelf om te bepalen hoe zij met de regels omgaan.
Emma Hilde Fuchs

Dat studentenhuizen moeten worden aangemerkt als huishouden, vindt ook de Amsterdamse studentenunie ASVA. 'Er moet vooral een duidelijk, landelijk beleid komen', zegt voorzitter Emma Hilde Fuchs. 'Want nu is het aan de gemeentes zelf om te bepalen hoe zij met de regels omgaan. Hierdoor ontstaan ongelijke situaties, waarbij studenten in de ene gemeente wel samen in een keuken mogen koken en in de andere niet.'