Wetenschap - 16 augustus 2002

Studentenhuisvesting: langere wachtlijst kamers door groei aantal buitenlandse studenten

De wachtlijst voor eerstejaars studenten van de Stichting Sociale Huisvesting Wageningen (SSHW) is dit jaar langer dan de afgelopen jaren. De huisvester verwacht wel dat ze alle nieuwe studenten voor 1 februari onderdak kan bieden.

Tweehonderd eerstejaarsstudenten hebben al een kamer van de SSHW gekregen. Vorig jaar hadden al 300 eerstejaars een kamer van de SSHW tijdens de AID. De SSHW heeft minder kamers beschikbaar voor eerstejaarsstudenten omdat zet meer kamers heeft gereserveerd voor de groeiende groep buitenlandse studenten.

Adjunct directeur van de SSHW Jan Harkema wil echter niet van kamernood spreken. "In vergelijking met andere steden zijn de wachttijden nog steeds zeer acceptabel, maar de instroom van eerstejaars zal dit jaar wat langzamer op gang komen dan vorig jaar. Toen hadden we in januari onze eerste leegstand, dat zal nu waarschijnlijk een maandje later zijn." De SSHW heeft met de bewonersorganisatie SFO afgesproken dat alle Nederlandse eerstejaarsstudenten in ieder geval voor 1 februari een kamer aangeboden moeten krijgen.

De universiteit, de SSHW en het gemeentebestuur van Wageningen zijn in bespreking over plannen om op korte termijn extra studentenkamers te bouwen. Zij hebben daarvoor twee leegstaande laboratoria van Wageningen UR op het oog. In het oude gebouw van onderzoeksinstituut IPO aan de Binnenhaven zullen waarschijnlijk vijftig kamers komen voor buitenlandse studenten. De SSHW verwacht dat die kamers dit najaar beschikbaar komen, zodat ze net op tijd klaar zijn om de piekinstroom van buitenlandse studenten op te vangen.

In het John Snowhouse, tegenover Unitas, wil de SSHW luxe kamers maken voor ouderejaars studenten en aio's. Hiervoor zijn nog niet alle vergunningen binnen. Als de gemeente de noodzakelijke vergunningen verleent, zullen de eerste kamers in de eerste helft van 2003 klaar kunnen zijn.

Om op korte termijn iets te doen aan de verwachte kamernood onder buitenlandse studenten heeft de universiteit een premie uitgeloofd aan Nederlandse studenten die hun kamer per september of oktober willen onderverhuren aan een buitenlandse student. Studenten die hun kamer twee maanden ter beschikking stellen krijgen vijftig euro, voor een periode van drie maanden of langer geeft de universiteit honderd euro. | K.V.