Nieuws - 21 april 2011

Studentenhuis met wandelende lekkerbekjes

Het Velpse Animal House Irene zit in de halve finale van de verkiezing voor het beste studentenhuis van het jaar. De kruidentuin en wandelingen op de Veluwe zijn typerend voor de ‘groene’ VHL-studenten die er wonen.

27-animalhouse-irene-%C2%A9SS.jpg
In het trapgat hangen zware bierdopjesslingers, maar de wc oogt schoon en opgeruimd, in Animal House Irene. Komende week registreert een filmploeg van Student.net hoeveel kratten bier er staan, of de etenswaar de koelkast uitwandelt en hoe smerig de wc's zijn. Maar het Velpse studentenhuis is geen zwijnenstal. 'Het schoonmaakrooster loopt goed. We willen zelf ook graag op een schone wc zitten', vertelt Martijn Zijlemans, net afgestudeerd van Van Hall Larenstein. De meest opgeruimde kamer, tevens de onofficiele huiskamer, is de zijne. De enorme verzameling bierglazen en de grote Playboyposter van een naakte Patricia Paay uit 1987 bevestigen tenminste enkele clich├ęs.
Met tien andere huizen strijdt de voormalige Velpse boerderij om de titel 'beste studentenhuis van het jaar'. En om een wasmachine en -droger, beddegoed en een vakantie op een Italiaanse camping voor het hele huis. 'Het is een populair huis. Het is gezellig en goedkoop wonen' , verklaart tweedejaars Lieke Jager. De 17 VHL-studenten Bos- en natuurbeheer of Tuin-en landschapsinrichting die er wonen, zijn allen lid van studentenvereniging Arboricultura. Het huis brengt veel bestuurs- en commissieleden voort. Binnenshuis organiseren de bewoners evengoed veel activiteiten, zoals huisfeesten en spelletjesavonden. Martijn: 'We houden regelmatig mannenavondjes voetballen kijken met andere studentenhuizen. Vrouwen mogen ook kijken, maar dan zonder bh.' Wordt dat gecontroleerd? Nee, dat niet, lachen de studenten.
De huisgenoten houden bovendien van lekker eten, zoals tapas. En gevulde champignonnetjes bij de barbecue. 'Nieuwe mensen moeten we een beetje opvoeden en leren koken', vertelt Martijn. Na het eten gaan de huisgenoten weleens wandelen op de Veluwe. Of ze gaan op zondagmiddag paddestoelen plukken. Ook hebben ze een kruidentuin. 'We zijn allemaal buitenmensen. Misschien zijn we wel wat schoner, groener en milieubewuster dan de gemiddelde student', verklaart Lieke.
Martijn heeft het huis voor de grap opgegeven voor de wedstrijd van Student.net. Op basis van onlinestemmen werden, uit 28 huizen, de 11 halve finalisten gekozen. Op 10 mei worden de drie finalisten bekend gemaakt en op 19 mei de winnaar. Tot die tijd kunnen mensen dagelijks hun voorkeurstem uitbrengen via www.studentenhuisvanhetjaar.nl