Nieuws - 30 mei 2002

Studentenfracties verwikkeld in posterstrijd

Studentenfracties verwikkeld in posterstrijd

'Veste ook volgend jaar gewoonweg de Beste'. Met deze slogan op een poster begon studentenfractie Veste vorige week haar promotiecampagne. Al snel volgden andere fracties met een tegenactie. Een ludieke strijd om de gunst van de student is in volle gang.

Sinds vorige week woensdag hangen een paar honderd Veste-posters verspreid over Wageningen, op flats, in studentenhuizen en universiteitsgebouwen. Leden van de Progressieve Studenten Fraktie (PSF) zagen de fullcolour poster woensdagavond hangen en besloten meteen actie te ondernemen. Donderdag al had de PSF op geel papier haar antwoord klaar: 'PSF is de beste, niet Veste'. Daaronder is een knipoog te zien. Ook de Christen Studenten Fractie (CSF) liet van zich horen, met de tekst 'Waar twee fracties vechten om een been, gaat de CSF...'

Paulien van Ekeren, PSF: "We vinden het erg arrogant dat Veste zichzelf de beste noemt. Daarom hebben we deze tegenactie gestart. De PSF zou dit als zelfstandige actie nooit doen, het is puur een tegenactie." Over twee, drie weken start de PSF haar eigen promotieactie, waarschijnlijk op dezelfde gele posters. "We willen ons geld liever aan iets inhoudelijks besteden dan aan een fullcolour poster. De PSF zet de student voorop."

De CSF had al promotiemateriaal klaarliggen. Die posters zijn inmiddels verspreid. Daarop staat te lezen: 'Je hebt studentenfracties en je hebt de CSF'. "De posters van Veste vroegen er gewoon om iets te doen", vindt Marije Struijk van de CSF. "Onze slogan 'Waar twee fracties vechten om een been, gaat de CSF...' is echt ontzettend toepasselijk: beide fracties hebben zetelverlies, maar wij hebben twee zetels winst."

De fractie Veste vindt alle aandacht in eerste instantie vooral grappig. "Wij zouden hetzelfde niet op die manier doen, maar ach, zolang het niet in ons nadeel werkt, vinden wij het best. Trouwens, we vinden onze posters toch het mooist. We laten ze ook gewoon hangen", aldus Sylvia Tebbenhoff, Veste-raadslid.

De raadsleden zijn allemaal blij dat de studentenraad weer over de tong gaat. Struijk: "Mensen zien dat er verschillende fracties zijn. Uiteindelijk vorm je samen een studentenraad." | M.Hk