Nieuws - 23 april 2015

Studentencomplex krijgt druiventuin

tekst:
Milou van der Horst

De kille welkomsthal van studentencomplex Duivendaal, het voormalig bestuursgebouw, wordt opgefleurd. Studenten van de Utrechtse kunstacademie bedachten het idee voor een interne druiventuin.

Foto: Sven Menschel

Het atrium van het voormalige bestuursgebouw aan de Costerweg is een lege boel nu deze wordt klaargemaakt voor de metamorfose. De vroegere vijvers zullen straks dienen als plantenbakken. Er worden lange, verticale lampen geplaatst waar druiven tegenaan groeien en ook de bestaande lichtinstallatie gaat weer branden. Al met al moet de kille, lege hal van Duivendaal transformeren in een heuse tuin van Eden.

‘De onvriendelijke uitstraling van het atrium was ons al lange tijd een doorn in het oog’, zegt Fons Janssen, technisch beheerder en office manager van Duivendaal. ‘En omdat de ideeën die bewoners zelf aandroegen niet erg uitvoerbaar waren, leek het ons logisch de kwestie aan projectgroepjes van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) voor te leggen.’

Socius Connect, de verhuurder van Duivendaal, laat huurders veel van het woningonderhoud zelf doen. Sinds de oprichting werkt Socius ook samen met de HKU. Regelmatig mogen studenten creatieve oplossingen verzinnen voor problemen, zoals in dit geval het ongezellige atrium. Meerdere groepjes hadden plannen ingediend, waarvan er één won. Maar voor de daadwerkelijke inrichting worden meerdere ideeën gecombineerd.