Nieuws - 24 april 2015

Studenten zoeken sponsors koraalrifproject

tekst:
Linda van der Nat

Hoe kun je het koraalrif in Thailand zo duurzaam mogelijk verbeteren en beschermen, zonder voor torenhoge kosten te komen staan? Vier Wageningse studenten hebben ideeën die ze graag willen realiseren. Dat kan alleen als ze genoeg geld binnenslepen met een crowdfundingsactie.

Vlnr: Justin, Bas, Joyce en Martijn

Martijn Visser, Joyce van Wijk, Bas Wolkenfelt en Justin Rijnberg kennen elkaar van studentenvereniging Ceres en delen een liefde voor het onderwaterleven. Samen doen ze mee aan de student battle van de 1% club. Acht studententeams strijden hier om de gunst van de crowd. Wie het meeste geld ophaalt wint de battle en mag zijn plannen waarmaken.

Team Reefolution, zoals het viertal zich noemt, helpt een Nederlandse sociale onderneming om met een klein budget het onderwaterleven bij het Thaise eiland Koh Tao te beschermen.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Koraalriffen worden met uitsterven bedreigd, onder andere door vervuiling en klimaatverandering. Om koraal weer te laten groeien worden nu beton of pvc-buizen gebruikt, waaraan het koraal kan hechten. Erg aantrekkelijk ziet dat er echter niet uit, vertelt masterstudent Martijn, een ervaren duiker. ‘Ons project richt zich op de ontwikkeling van een soort beeldentuin, gemaakt van gerecycled materiaal. Zo ziet het er onder water niet alleen mooier uit, maar is het geheel ook duurzamer.’ Team Reefolution wil daarvoor lokaal beschikbaar materiaal gebruiken. Ze zoeken materiaal dat ruim voor handen is en tegen lage kosten geschikt gemaakt kunnen worden om koraal op te laten groeien. Gerecycled glas lijkt een goede optie. Joyce: ‘Er is in Thailand veel afval van glazen flesjes. In het rif zijn die flesjes goed te gebruiken als holte voor kleine vissen.’

Aan ideeën geen gebrek, maar om de finale te winnen moet ook aan de financiën worden gedacht. De finalisten van de 1%club wordt geacht via crowdfunding een deel van de kosten van het project binnen te krijgen. Via familie en vrienden hebben de vier studenten al 400 euro opgehaald en via onepercentclub.com druppelen nu ook iedere dag bijdragen binnen. Team Reefolution wil daarnaast een introductieles duiken organiseren waarbij studenten tegen een kleine vergoeding een eerste duikinstructie krijgen van ervaren duikers. Ook zijn ze van plan om de inwoners van Wageningen bij het project te betrekken, bijvoorbeeld met een sponsorloop voor basisscholen.

Op 5 juni is de finale. Het bedrag dat dan op de teller staat is allesbepalend. Wil jij ook je steentje bijdragen? Ga naar www.studentbattle.nl.