Organisatie - 7 april 2011

Studenten willen niet naar huisarts

Studenten wijzen alternatief voor studentenarts mogelijk af.
Vrees voor versnippering van de zorg.

Wageningse studenten maken zich zorgen over de medische opvang van studenten, nu de laatste Wageningse studentenarts, André Godkewitsch, met pensioen gaat. De universiteit wil de taken van Godkewitsch verdelen over de decanen, de studentenpsycholoog en de Wageningse huisartsenpraktijk Van der Duin en Van Dinther. De studentenraad vreest echter dat die constructie ten koste gaat van de kwaliteit van de medische zorg. Ze weigert vooralsnog in te stemmen met de plannen.
'Voorheen kwam alles samen bij de studentenarts. Nu raakt die zorg versnipperd', zegt Martijn Kuller van VeSte, een van de  twee fracties in de studentenraad. Een belangrijke functie van de studentenarts was volgens hem het signaleren van problemen en ontwikkelingen. 'Bijvoorbeeld dat studenten uit bepaalde landen gevoeliger zijn voor sommige ziektes. Ook kende hij de  risico's bij stages naar bepaalde landen. Die expertise heeft een huisarts niet',
De studentenraad maakt zich vooral zorgen over de medische opvang van buitenlandse studenten en studenten met studiegerelateerde klachten. 'Een huisarts heeft hooguit tien minuten per patiënt', aldus Kuller. Dat Godkewitsch de nieuwe huisartsen voorlopig een dag per week komt ondersteunen, is voor de studenten niet genoeg.
De studentenraad studeert nog op de details van het voorstel van de raad van bestuur voordat ze een definitief oordeel velt. De goedkeuring van de studenten is vereist om de plannen door te laten gaan.