Wetenschap - 15 november 2001

Studenten vragen wereldwijd respect

Studenten vragen wereldwijd respect

Respect voor elkaar. Dat is wat vier studenten Internationale Ontwikkelingsstudies met de door hen opgerichte beweging World Wide Respect (WWR) willen bereiken. Ze maakten zich zorgen over de bekladding van moskee?n en het afrukken van hoofddoeken in Nederland na de aanslagen in de Verenigde Staten. "Wij willen alleen nog maar aandacht voor positieve dingen."

De initiatiefnemers van WWR organiseren donderdagavond 15 november een optocht door Wageningen omdat ze menen dat iedereen een voorbeeld kan nemen aan het respect dat de verschillende bevolkingsgroepen in Wageningen voor elkaar hebben. "Waarom zouden anderen dit niet van ons over kunnen nemen?" zegt Bas Bolman, ??n van de oprichters van WWR.

De studenten denken alleen wat te kunnen bereiken door neutraal te blijven en zich niet met politiek bezig te houden. "We willen geen anti-sfeer oproepen. Als je ergens tegen bent, moet je ook met een alternatief komen, vinden we. Door aandacht te vragen voor respect en verdraagzaamheid denken wij een oplossing aan te dragen", aldus Bolman. Hij noemt zichzelf een 'realistische idealist'.

De studentenbeweging is opgericht als een eenmalige actie. WWR heeft zich inmiddels aangesloten bij De Nieuwe Beweging, een gelegenheidsnetwerk van allochtone en autochtone jongerenorganisaties. Bolman: "Het feit alleen al dat zoveel verschillende organisaties nu met elkaar samenwerken is toch al fantastisch nieuws?". | Y.d.H.