Wetenschap - 7 november 2002

Studenten voeren actie voor biologische producten in kantines

Studenten willen dat de universiteit biologische producten gaat aanbieden in de kantines. Op maandag 4 november zamelden ze hiervoor handtekeningen in. De universiteiten van Nijmegen en Utrecht hebben medewerking toegezegd. Wageningen weigert.

De handtekeningen moesten de raad van bestuur overhalen een intentieverklaring te tekenen waarin zij zich verplichten v??r 2004 vijf procent biologische producten in de kantines aan te bieden. Het Landelijk Hogeschool en Universitair Milieu Platform stelde de intentie verklaring op.

De universiteiten van Utrecht en Nijmegen hebben al toegezegd de verklaring te zullen tekenen, maar Wageningen Universiteit weigerde. Om deze reden organiseerden een aantal organisaties, waaronder Jongeren Milieu Actief en de Gelderse Milieufederatie, de handtekeningenactie.

In de lunchpauze werden 252 handtekeningen verzameld in de drie grote kantines van Wageningen Universiteit. In het Biotechnion en de Leeuwenborgh konden studenten en medewerkers bovendien biologische broodjes, eieren en appels kopen. Ook op het bestuurscentrum werd actie gevoerd, maar hier mochten geen broodjes verkocht worden. Woordvoerder van de raad van bestuur Simon Vink verklaart dat het verkopen van broodjes waarschijnlijk geen enkel probleem was geweest wanneer de actie van te voren was aangekondigd. "Je moet in een kantine niet zomaar met broodjes aankomen", zegt Vink. Dat neemt niet weg dat raad van bestuur de intentieverklaring niet tekent. "Het is niet de taak van de raad van bestuur om mensen te stimuleren bepaalde producten te kopen==, aldus Vink. Dat betekent niet dat het bestuur tegen biologische producten in de kantines is. "We vinden het prima dat gekeken wordt of biologische producten aangeboden kunnen worden", zegt Vink. "Maar er is geen noodzaak om daar een convenant over te sluiten." Bovendien is volgens Vink nog niet duidelijk of de beweringen over de duurzaamheid en gezondheid van biologische producten in de intentieverklaring wel juist zijn. ."Dat moet nou juist eens onderzocht worden." Ook dat was reden voor de raad van bestuur om niet te tekenen. | L.M.