Student - 22 december 2011

Studenten vatten gluurder in de kraag

Bewoners van het studentencomplex Haarweg hebben gisteren zelf een gluurder aangehouden en overgedragen aan de politie. De man (middelbare leeftijd, type huisvader) heeft de nacht doorgebracht in een politiecel.

handboeien.jpg
Nadat de gluurder deze week weer verschillende keren werd gesignaleerd, was het gisteren dan toch echt raak. Bewoner Tim (7 e jaars Biologie) vertelt hoe hij een schaduw voorbij zag komen langs zijn raam. 'Ik keek voorzichtig naar buiten. Daar zag ik hem naar een ander raam lopen en op z'n hurken gaan zitten om naar binnen te kunnen kijken.' Hij belde de politie, maar uit ervaring wist hij dat die lang op zich kan laten wachten. Samen met een vriend besloot hij daarom er zelf op af te gaan.
De twee studenten renden naar de man, die in eerste instantie gewillig bleef staan. Tim: 'Hij was tussen de veertig en vijftig jaar oud en droeg een joggingoutfit. Een heel normaal uiterlijk eigenlijk, iemand die vrouw en kinderen zou kunnen hebben. Het eerste wat hij zei was dat hij niƩt bezig was om in te breken. Maar dat wisten we al.' Intussen waren er meer bewoners om de man heen komen staan.
Die zette het plotsklaps op een lopen. 'We gingen er natuurlijk meteen achteraan. Een vriend van mij, een stevige jongen, wist hem te achterhalen en vast te zetten tegen een hek.' Daar stonden ze toen de politie arriveerde. Inmiddels stonden er enkele tientallen bewoners om de man heen. 'Veel mensen herkenden hem als degene die ze hier eerder rond het gebouw hadden zien scharrelen', aldus Tim. De politie heeft de man aangehouden en een nacht vastgezet op het bureau.
Toch is de kans dat hij wordt veroordeeld niet heel groot, weet Tim.  'De politie heeft ons gewaarschuwd dat het heel moeilijk is om de bewijslast in zulke gevallen rond te krijgen. Je moet een getuige hebben die werd begluurd en die hem heeft herkend als de dader. Maar dat is lastig natuurlijk. De ruiten spiegelen en een gluurder kijkt doorgaans door een kiertje.' De man is dan ook in eerste instantie aangehouden wegens het niet dragen van een identiteitsbewijs.
De bewoners hopen wel dat de arrestatie hem en eventuele andere gluurders afschrikt. 'Het is immers niet prettig als je aangehouden wordt voor zo'n sneue overtreding, omringd door tientallen getuigen.' Ook moet de man thuis uitleggen waarom hij een nachtje op het politiebureau heeft doorgebracht. Tim: 'Dat wordt een gesprek waar ik graag bij zou willen zijn.'